Ana SayfaMalzeme Bilimi ve MühendisliğiMalzeme Bilimi ve Mühendisliği Nedir

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Nedir

Üniversite sınavları bitti, sıra geldi tercihlere.. Size bir önerimiz var; 21.yüzyılın mühendisliğinde; gelişen sanayi ile üretim sektöründe sizlerde yerinizi almak istiyorsanız malzeme bilimi ve mühendisliği tam size göre bir bölüm…

Malzeme Bilimi Mühendisi Kimdir ?

Malzeme bilimi mühendisi, organik ve inorganik kökenli doğal ve sentetik hammaddelerden; seramik, metal, polimer esaslı ve birbirleri arasında kompozit malzeme dediğimiz karma malzemeleri; tasarlayıp, üretip, geliştirip insanlığın yararına sunan kişidir. Mikroyapı-özellik-performans üçlüsü malzeme bilimi mühendisliğinin temelini oluşturduğu için kullanım esnasında malzemenin göstereceği davranışlar iyi bilinmektedir. Üretilen malzemenin doktoruda denilebilir. Kullanılan yere göre istenilen performansa göre; özellikler değiştirilebilmektedir. Yani kim nerede kullanacak? Hangi ortamda? Ortam koşulları? İstenilen performans? Hangi sıcaklık? Basınç? Sorularıyla malzeme tasarımı yapılmakta, yani kim hangi malzemeyi isterse, üretim ona göre yapılmaktadır.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği  İş İmkanları Nelerdir

Tüm mühendislik bölümlerinde olduğu gibi malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünde iş imkanınız kendinizi alanınızda geliştirmeniz doğrultusunda kat kat artmaktadır. Sektör olarak; metalürji alanında döküm, plastik şekillendirme, ısıl işlem sektörlerinde, seramik , cam , plastik sanayi, beton, çimento, biyomalzeme, nanomalzeme ve kompozit malzeme sektöründe iş imkanınız bulunmaktadır. Ayrıca üniversitelerin araştırma merkezlerinde, araştırmacı, uzman olarak da iş imkanı bulmanız mümkündür. Alan çeşitli olduğu için tek bir alana yönlenmeniz, o alanda kendinizi geliştirmeniz iş imkanınızı artırmaktadır.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Metalürji Malzeme Mühendisliği ile Farkı Nedir?

Metalurji malzeme mühendisliği, malzeme mühendisliği, malzeme milimi ve banoteknoloji mühendisliği, seramik mühendisliği, polimer mühendisliği bölümleri malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünden türetilmiş bölümlerdir. Yurt dışında bu mesleklerin tek bir karşılığı vardır: Materials Science and Engineering yani Malzeme Bilimi ve Mühendisliği olarak adlandırılır. Ülkemizde yönelinen alana göre üniversiteler metalürji, seramik, nanoteknoloji isimlerini eklemişlerdir. Metalürji, seramik, polimer, kompozit, malzeme bilimi ve mühendisliğinin alt dallarıdır. İstediğiniz alana göre uzmanlaşabilirsiniz.

malzeme bilimi ve mühendisliği

Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin çalışma alanları aşağıdaki gibidir: Demir-Çelik sanayi, Demir-Dışı metal üretim sanayi, Cam, seramik ve refrakter sanayi, Döküm sanayi, Savunma sanayi, Uzay ve havacılık sanayi, Makine imalat sanayi, Nano-teknoloji ve ileri teknoloji malzemeleri, Kompozit malzeme üretimi, Yarı iletken malzeme üretimi, Otomotiv ve otomotiv yan sanayi, Uçak ve gemi imalat sanayi, Plastik teknolojisi, Kaynak malzemeleri üretimi sanayi, Metal şekillendirme ve işleme sanayi, Yüzey işlemleri ve kaplama sanayi, Elektrik-Elektronik malzeme üretimi, Manyetik malzeme üretimi, Biyomedikal malzeme üretimi, Kalite kontrol ve gözetim şirketleri, Alternatif sanayiler.

Ben Hasan Gül, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünden zorunlu yaz stajımın tamamlanmasıyla mezun oluyorum. İlk yazımda sizlere bölümü tanıttım. Yazılarımda gelişen malzeme teknolojisi dünyasını elimden geldiğince sizlere anlatmaya, tanıtmaya, sevdirmeye çalışacağım.

Unutmayın ki; geçmişten geleceğe değişmeyen tek gerçek; malzemesiz mühendislik olmaz.


Burak Gül yazarımızın aynı başlıklı yazısı:

Malzeme bilimi ve mühendisliğini metal, polimer, seramik, kompozit malzemeler üzerinde çalışan multidisipliner bir bilim ve mühendislik dalı olarak tanımlayabiliriz. Multidisiplinerden kastımız fizik, kimya, biyoloji ve matematik dallarını kapsamasıdır.

Peki bu malzemeler üzerinde çalışmaktan kastımız nedir?  

Malzemenin hammadde halinden başlayarak, tasarımında, üretiminde devam edip ve kalite kontrolünde çalışmaktır. Bununla da kalmayarak üretilen malzemenin Ar-Ge çalışmasında da bulunmaktadır. Kısacası ürünün kullanılacağı alandaki çalışma koşullarına göre (mekanik, fiziksel, çevresel koşullar) malzeme seçimi ve tasarımı yapar. Üretilen malzemenin kalite kontrol ve araştırma-geliştirmesini yapar.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin ilgilendiği en büyük çalışma alanlarından birisi de nanoteknolojidir. Günümüzde artık nanoboyutta teknoloji gelişimi bütün sektörlere yerleşmiştir.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği ABD ve Avrupa ülkelerinde önemli mühendislik dalları arasında yer almakta iken ülkemizde daha yeni gün yüzüne çıkmış bir dal diyebiliriz. Ülkemizde alanlaşmanın (branşlaşma) önemi artınca Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine ihtiyaç duyulmuştur.

Üniversiteye yerleşecek arkadaşlara tavsiyem ise şudur; yeni buluşlar peşinde koşmak istiyorsa ve mühendislik benim işim diyorsa kesinlikle Malzeme Bilimi ve Mühendisliğini tercih etmelidir. (Gideceği üniversiteyi iyi tercih etmesi koşulu ile)

Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin çalışma alanları aşağıdaki gibidir:

  • Demir-Çelik sanayi,
  • Demir-Dışı metal üretim sanayi,
  • Cam, seramik ve refrakter sanayi,
  • Döküm sanayi,
  • Savunma sanayi,
  • Uzay ve havacılık sanayi,
  • Makine imalat sanayi,
  • Nano-teknoloji ve ileri teknoloji malzemeleri,
  • Kompozit malzeme üretimi,
  • Yarı iletken malzeme üretimi,
  • Otomotiv ve otomotiv yan sanayi,
  • Uçak ve gemi imalat sanayi,
  • Plastik teknolojisi,
  • Kaynak malzemeleri üretimi sanayi,
  • Metal şekillendirme ve işleme sanayi,
  • Yüzey işlemleri ve kaplama sanayi,
  • Elektrik-Elektronik malzeme üretimi,
  • Manyetik malzeme üretimi,
  • Biyomedikal malzeme üretimi,
  • Kalite kontrol ve gözetim şirketleri,
  • Alternatif sanayiler.
Öznur Bal
Öznur Bal
Mühendis olma yolunda...

7 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
7 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?
Bu yazımızda malzeme bilimi ve mühendisliği hakkında bilgi verdik.Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Nedir