Ana SayfaMakine MühendisliğiMakine Mühendisliğinde Kullanılan Bilgisayar Programları

Makine Mühendisliğinde Kullanılan Bilgisayar Programları

Günümüzde bilgisayar teknolojisi çok fazla gelişmiştir ve her alanda kullanılmaktadır. Bu alanlardan biri de mühendisliktir. Mühendislikte bir projeye yada çalışmaya başlarken öncelikte bunun tasarımı, çizimi ve simülasyonu, CAD programları gibi bazı bilgisayar programlarıyla oluşturulur. Sizlere özellikle Makine Mühendisliği alanında kullanılan bazı programlardan bahsetmek istiyorum. İyi bir makine mühendisi olmak istenilirse eğer bunun için birçok programın öğrenilmesi gerekir. Ben bunların özellikle en önemlilerini sayacağım.

Office Programları

ofis-programlariEvet yanlış okumadınız. Office programlarından bahsediyorum. Office programları, sadece mühendislikte değil her alanda öğrenilmesi gereklidir. Herhangi bir şirkete iş başvurusunda bulunduğunuz zaman genellikle bilinmesi zorunlu tutulur. Çoğu kişi tarafından da bilindiği düşünülür. Ancak özellikle Excel çok geniş kapsamlı bir programdır. Formül yazabilir, grafikler oluşturabilirsiniz. Office programları bilmeniz durumda sizlere her alanda yardımcı olacaktır.

Autocad

autocad

Bu programı illa bilir yada duymuşsunuzdur. Okullarda en fazla eğitimi verilen programların başında gelir. İki boyutlu (2D) ve üç boyutlu (3D) çizimler yapmaya olanak sağlayan bir tasarım programıdır. Ülkemizde en çok kullanılan çizim programlarından biridir. Öğrenilmesi basit, kullanılması da bir o kadar zevkli bir programdır. Öğrenilmek istendiği takdirde birçok türkçe kaynak bulunabilen bir programdır.

Solidworks

solidworks

3 boyutlu bir bilgisayar destekli tasarım programdır. Her parça ayrı ayrı çizilip kolayca montajı yapılabilir. Üstelik çizilen her parçaya malzeme ataması yapılabilir. Eğer doğru bir çizim yapıldıysa program içerisinde yer alan Mass Properties denilen bir Tool ile parçanın kütlesi, hacmi gibi birçok özelliği çok küçük hata payları ile öğrenilebilir. Parçaların analizleri de bu programla yapılabilir. Ayrıca animasyon özelliği sayesinde yapılan montajlara hareket verilebilir. Ülkemizde çok sık kullanılan bir programdır ve gerekse pratikliği yönünden olsun, gerekse kolaylığı yönünden olsun gerçekten de ideal bir tasarım programıdır.

CATIA

catia

Profesyonel bir çizim ve analiz programıdır. Analiz ve imalat yöntemleri bakımından diğer programlara göre daha güvenilir sonuçlar vermektedir. Oldukça pahalı bir programdır. Güvenilir sonuçlar verdiği için özellikle Otomotiv, Havacılık ve Savunma Sanayinde kullanılan bir programdır. Öğrenimi diğer CAD programlarına göre daha zordur ve çok fazla Türkçe kaynağı yoktur.

SIEMENS NX

siemens-nxTasarım, imalat, analiz ve süreç yönetimini içinde barındıran, kalıp tasarımını yaptıktan sonra CNC tezgahlarında imalatına imkan sağlayan bir programdır. Bu yönünden dolayı kalıpçılıkta uğraşanlar için oldukça avantaj sağlar. Özellikle Otomotiv ve Havacılık sektörlerinde kullanılan bir programdır.

PRO Engineer

pro-engineerÖzellikle mekanik anlamda öne çıkan Catia ve Siemens Nx gibi üst düzey bir programdır. Analiz, katı modelleme ve simülasyonu başarıyla yapar. Oldukça pahalı bir programdır.

ANSYS

ansys

Tasarım araçlarıyla çizilen bir parçanın, bir sistemin zamanla yıpranma yaşayacağını ve çevre koşullarından etkileneceğini biliyoruz. Bu durumları göze almadan yapılan tasarımlar üretime geçirilirken maliyet ve zaman kaybına neden olur. Bu durumları engellemek için ürünlerin çevre koşulları altında analizinin yapılması gerekir. Analiz programlarının en güçlüsü olup, simülasyon yapabilme yeteneği ile sanal ortamda güvenilir sonuçlar veren testler yapabilen gelişmiş bir programdır. Özellikle yaptığı simülasyon testleriyle şirketlere fazla masraf çıkartmadan ürün üzerinde hasar tespitleri yapabilmektedir. Mukavemet, titreşim, akışkanlar mekaniği ve ısı transferi gibi modüllere ayrılarak daha net sonuçlar verebilmektedir.

MATLAB

matlab

MATLAB, teknik hesaplamalar ve matematiksel problemlerin çözümü ve analizi için tasarlanmış bir yazılım geliştirme aracıdır. “MATrix LABoratoty” kelimelerinin kısaltmasından gelir. Adından da anlaşılacağı gibi matrislerle çalışır. Ayrıca iki veya üç boyutlu grafikler çizebilmeye ve simülasyon yapabilmeye imkan sağlar.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
Merhaba ben İbrahim ARSLAN Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü öğrencisiyim. Burada sizlerle birşeyler paylaşabilmekten mutluluk duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?