Mühendislik bölümlerinden en eski kökene sahip olan aynı zaman da en geniş alanları olan makine mühendisliği faaliyet alanı makinalar ve enerjidir. Genel olarak yapılan işin tanımı mekanik diyebiliriz.
Çalışma alanları
Geniş bir çalışma yelpazesine sahip olunan bir meslek dalıdır. İmalat, enerji, iklimlendirme, soğutma, otomotiv, ev aletleri vb. alanların imalat sürecinden satış pazarlama alanına kadar sürdürülen sürecin tamamını kapsar. Aslında işi şöyle özetleyebiliriz küçük bir iğneden tutup da bir uzay mekiği tasarlamaya kadar her alanda ihtiyaç duyulan bir meslektir. İşin büyük kısmı üretim olduğu için son zamanlarda iş yelpazesine Ar-Ge çalışmaları da eklenince makine mühendisleri sektörde daha çok aranan teknik eleman görevi görmeye başladırlar.
Makine mühendisliği puanları ve üniversiteleri
Sektörde bu kadar popüler olan makine mühendisliği puanları da hatırı sayılır derece de yıllar içinde artış göstermiştir. Hemen hemen birçok üniversite de bölümü olan makine mühendislik fakülteleri içinde birkaç tanesi daha çok plan çıkmış durumda. Bunların en başında yer alan Boğaziçi Üniversitesini ardından Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi takip etmekte. Okulların başarı ortalamasını göz önüne almaksızın ardından bir çok devlet ve özel üniversite takip etmekte.
Makine mühendisliği puanları 2016 yılında en yüksek puanı ve birinciliği Boğaziçi Üniversite si almış durumda. Boğaziçi üniversitesi 62 kişilik kontenjan ile en yüksek puanı 521,79 olurken en düşük puanı 504,20 ile öğrenci alımı olmuştur. Başarı sırası ise 1.300 de yer almaktadır. Ortalama olarak en düşük taban puanı 220,00 puandan başlamakta ki yıllar içinde artış gösterdiğini göz önüne alırsak makine mühendisliği puanları 2017 yılında 240,00 puandan başlayacağını belirtilmekte olup daha çok arttırma durumu da olabilir.
İş hayatından mesleğinizin önemi ve derecesi iş bulma durumunuz çalışacağınız sektör okuduğunuz okula göre artacağını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. İş hayatınıza okuduğunuz okulun yön verdiğini bilip tercih sıralamanızı bu doğrultuda yapmak daha sağlıklı olacaktır. Geleceğinizi şekillendirirken okuyacağınız bölümün size uygunluğunu, sorumluklarını, becerilerinizi ve hayallerinizi göz önüne alarak gelecek tercihinizi bu doğrultuda yapmalısınız.
Makine Mühendisliği hakkında daha önce yayınlanan makaleler.