Makine mühendisliği, temel fiziksel kuralları ve malzeme teknolojisini, mekanik ürünler tasarlamak, oluşturmak, analiz etmek, geliştirmek ve bakımını yapmak için birleştiren bir mühendislik disiplinidir. Mühendislik disiplinlerinin en eski ve en genişlerinden biridir. Makine mühendisleri farklı düşünürler. Çünkü makine mühendisleri insan ihtiyaçlarını karşılamak için teknolojiler üretmeye odaklanırlar. Neredeyse modern yaşamdaki her türlü ürün veya hizmete bir makine mühendisi tarafından muhtemelen bir şekilde dokunulmuştur.
Bu bölümde kimler başarılı olabilir? Mekanik malların çalışma prensibini merak eden, makine konsepti konusunda tutkulu olan, hedefi bilen ve hedefi takip eden kişiler başarılı olabilir. Makine Mühendisliği mezunları ne yapar? Isı, enerji, otomotiv, mekanik sistemler ve malzemeler ile ilgili tüm sektörlerde çalışabilir. Bölümde hangi kurslar verilmektedir? En popüler kurs; Makine Elemanı, Mukavemetle, Termodinamikle, Dinamikle, Isı Transferiyle, İçten Yanmalı Motorlar.
Makine Mühendisliğinin Zorlukları Nelerdir?
İlk 2 yılda gördüğünüz genel mühendislik kursları farklı uzmanlık alanları gerektirdiğinden, beyninizin birçok bölümünü kullanmanız ve çok disiplinli bir yaklaşımla öğrenmeniz gerekir. Bunlar, öğrenci hayatını oldukça zorlaştıran detaylar.
Bölümdeki iş olanakları ve stajlar nelerdir?
Hedefli olmayan, zorla ve mutsuz aileleri kullanan sıradan öğrenciler hem devlet içinde hem de özel sektörde sıradan işler bulabilirler. Ancak, kendi makine mühendisliği nedir sorusun da uzmanlaşmak isteyen ve hedefleri olan vizyon sahibi bireyler, kolayca iş bulabilecekleri ve hızla ilerleyebilecekleri bir iş hayatını da bekleyeceklerdir.
Makine Mühendisliğinin geleceği nedir?
Bölüm gelecekte mühendisliğin temelini oluşturmaya devam edecek ve mekatronik ve yazılım mühendisliği ile daha yakın işbirliği içinde olacaktır.
Yeni Makine Mühendisliği mezunlarının maaşı nedir?
İlk maliyetler asgari ücretten 4000 TL’ye kadar başlar. Yüksek maaş alacak olanlar iyi staj yapacak, iyi tecrübe kazanacak ve AR-GE yapmaya başlayacaklardır. Yurtdışında bu ücretler 20 30 milyardan başlamakta :(
ilginizi çekebilir: makine mühendisliği maaşları
Yurtdışındaki bölümler veya sektörler için fırsatlar nelerdir?
Bunun yurtdışına çıkma ihtimalinin en fazla olduğu bölümlerden biri olduğunu düşünüyorum. Evrensel yasalar ve kamu işleri olduğu göz önüne alındığında, iyi bir yabancı dille kolayca çalışabilirsiniz.
Makine Mühendisliği Okumak İsteyen Birinin Karşılaşacağı Dersler
Makine mühendisliği okuyan bir kişi birçok ders görmektedir. Makine mühendisliği nedir sorusuna yanıt arayan kişiler aynı zamanda okurken alınacak dersleri de merak etmektedir. Genel olarak bu dersler mukavemet, termodinamik, akışkanlar mekaniği, malzeme bilimi, ısı transferi, dinamik, bilgisayar destekli tasarım ile teknik resim gibi dersler olmaktadır. Dersler esnasında kullanılacak ekipmanlar da hesap makinesi, çeşitli bilgisayar programları, bilimsel kitaplar, tablo, grafik ve cetvellerdir.
Makine Mühendisliği Mezunları Hangi Alanda Çalışabilir?
Makine mühendisliği mezunu olan bir kişi akustik, uzay, otomotiv, otonom sistemler, biyoteknoloji, kompozit, Bilgisayar destekli tasarım, Kontrol Sistemleri, Dizayn, Ergonomi, Enerji, İnsan sağlığı, Nanoteknoloji, Yapısal analiz, Robotik gibi bölümleri içermektedir. Ayrıca bir makine mühendisi otomotiv, İnşaat, ısıl işlem, enerji ve malzeme konularında uzman olabilmektedir.
Görev yapabildiği konular ise kavramsal tasarım, analiz, rekabet kıyaslama, prototip üretimi, test yapmak, veri yorumlama, proje yönetimi, ölçüm yapmak, satış, danışmanlık, müşteri servisi, analiz, araştırma ve gelişimsel tasarım gibi alanlardır. Ayrıca iyi bir makine mühendisi olabilmek için en az bir yabancı dil bilinmeli, bilgisayar destekli tasarım ve analiz programına hakim olunmalıdır.
Makine mühendisliği mezunları hangi alanlarda uzman olabilir?
Otomotiv, Isıl İşlem, İnşaat, Enerji, Malzeme konularında uzman olunabilir.
Makine mühendisliği ayrıca aşağıdaki bölümleri de içermektedir:
- Akustik
- Uzay
- Otomasyon
- Otomotiv
- Otonom Sistemler
- Biyoteknoloji
- Kompozitler
- Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD)
- Kontrol sistemleri
- Siber güvenlik
- Dizayn
- Enerji
- Ergonomi
- İnsan sağlığı
- İmalat ve katkı imalatı
- Mekanik
- Nanoteknoloji
- Üretim planlaması
- Robotik
- Yapısal Analiz
Makine mühendisleri hangi görevleri yapar?
- Kavramsal tasarım
- Analiz
- Sunumlar ve rapor yazma
- Multidisipliner takım çalışması
- Eş zamanlı mühendislik
- Rekabet kıyaslama
- Proje yönetimi
- Prototip üretimi
- Test yapmak
- Ölçümler
- Veri yorumlama
- Gelişimsel tasarım
- Araştırma
- Analiz (FEA ve CFD)
- Tedarikçilerle çalışmak
- Satış
- Danışmanlık
- Müşteri servisi
Makine Mühendisliği Geneli Hakkında
İnovasyonu takip etmeli, en az bir yabancı dili iyi derecede öğrenmeli ve önde gelen bir bilgisayar destekli tasarım ve analiz programına hakim olmalısınız. Gönüllü ve bilinçli gelirseniz, sizin için zor olmayacaktır. Tüm bölümlerde olduğu gibi, cehalet, yanılmanıza neden olacak tek faktördür.