Ana SayfaMakine MühendisliğiMakine Mühendisliği Hakkında Bilgi

Makine Mühendisliği Hakkında Bilgi

Makine mühendisliği hakkında bilgi verecek olursak son yıllarda oldukça gelişmişlik gösteren bir mühendislik dalıdır. Makine mühendisliği enerji ve maddeyi manipule ederek, değiştirerek, dönüştürerek insanların hayatını kolaylaştıran, normal şartlarda insan gücü ve kabiliyetleri ile yapılamayan veya zor olan veya zaman alan işlerin yapılmasını sağlayan sistemlerin, bu sistemler ısıl olabilir mekanik olabilir, hidrolik olabilir ve benzeri sistemlerin tasarımı, analizi, imalatını ve bakımını kapsayan temel mühendislik alanlarından birtanesidir. Makine mühendisliğinin alanı ve tanımı çok geniştir. Öyle ki içinden uçak mühendisliği, gemi mühendisliği, malzeme mühendisliği gibi bir çok mühendislik çıkarmış bir mühendislik alanıdır.

Makine Mühendisliği puanları

Makine üretiminde, geliştirilmesinde, pazarlanmasında ve daha pek çok konuda oldukça ön plana çıkan kişilerdir. Asıl görev olarak ise bir makine mühendisinin yapması gereken tasarlama işleridir. Bu konuda mühendisin oldukça iyi bir performans sergilemesi gerekmektedir. Daha sonra makine üretim yönetimleri bakımından iyi bir şekilde değerlendirme yapma ve bunu daha iyi şekilde geliştirmeye çalışma. Daha sonrasında ise makine üretim ve planlanmasında başarı sağlamaya çalışmaktır. Tabi bir makine mühendisinin bu gibi durumlarda başarı göstermesi ve adından söz ettirmesi çalışılan yerin imkanlarına göre de değişmektedir. İyi imkanlar makine mühendisini de olumlu etkiler.

Makine Mühendisliği Nedir

makine mühendisi

Bazı ülkeler tam gelişmişken bazı ülkeler ise gelişmekte olan ülkeler arasındadır. Makine mühendisliği hakkında bilgi olarak şunu da diyebiliriz ki çalışma imkanları da bu gibi ülkelerin imkanlarına göre belirginlik kazanır. Gelişmekte olan ülkelerde bu gibi durumlar genellikle uygulama biçimindedir. Gelişmiş ülkelerde ise durum farklıdır ve artık makine üretimi tasarlama ve planlama şeklinde faaliyet göstermektedir. Bir makine mühendisi de bu gibi durumları göz önünde bulundurarak çalışır. Kurumun özelliklerine göre makine sistemlerinin ucuz ya da kullanışlı olması, buhar ya da gaz türbinlerinin kontrolü, pistonlu olan kompresörlerin ısındırma ve soğutma gibi işlemleri, havalandırma durumları reaktörlerin tasarımı, planlanması, geliştirilmesi ve üretimlerinde görev alırlar.

makine mühendisliği hakkında bilgi

Makine mühendisleri kamu ve özel sektörde istihdam edilmektedirler. Başlıca istihdam alanları; savunma sanayi, beyaz eşya sanayisi, otomotiv sanayi, inşaat ve gemicilik sektörü, tıp sektörü ve enerji sektörü gibi alanlardır. Makine mühendislerine verilen eğitimin temel amacı; mühendislik sistem ve problemlerine karşı, fiziksel, matematiksel ve analitiksel bakış açısı kazandırmaktır öğrencilere.

Makine mühendisliği dersleri nelerdir? Başlıca dersleri sıralayacak olur isek şu şekildedir; imalat, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, bilgisayar destekli tasarım ve animasyon, malzeme ve bu tür dersler ile birlikte staj ve uygulama labaratuvarları ile öğrencilere bu derslerde gördükleri pratik bilgileri iş hayatlarında kullanacakları tecrübeye dönüştürülmektedir.

Bir makine mühendisi makine üretim ve geliştirme aşamasında çeşitli işlemlerden ve aletlerden yararlanır. Hesap makinesi, bilgisayar ve bilgisayar programları, metre, gönye takımı, pergel, T cetveli gibi çizmede kullanılan aletler ve üretim için olması gereken farklı tezgahlar. Bu tezgahları ise üretim aşamasında kullanırlar. Makine mühendisliği hakkında bilgi isteyenlerin bazı konularda bilinçli olması gerekmektedir. Öncelikle yaratıcı ve tasarım hayalleri yüksek kişiler olmalıdırlar, sürekli makine üzerinde uğraşan ve bu işten sıkılmayan kişiler olmalıdırlar, makine ve fizik gibi konulara hakim olan ve bu konularda başarı göstermelidirler, şekil ve uzay gibi durum ilişkilerini saptayabilen kişiler olmaları gerekmektedir. Kısaca makine mühendisliği hakkında bilgiler bu şekildedir.

Kemal Okur
Kemal Okur
Fırat Üniversitesi Mekatronik mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. İlgi alanlarım elektrik elektronik, mekatronik, kendin yap, uzay zaman olgusu, Mucit ve bilim adamları.

5 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
5 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?