Ana SayfaMakine MühendisliğiMakine Mühendisliği Alt Dalları ve Bir Alanda Uzmanlaşmanın Önemi

Makine Mühendisliği Alt Dalları ve Bir Alanda Uzmanlaşmanın Önemi

Makine mühendisi icat etmede yaratıcı olan kişidir. Bir makine mühendisi mekanik aletleri dizayn eder, geliştirir ve test eder. Daha çok araştırma ve geliştirme kısmında çalışırlar. Makine mühendisliği diğer birçok mühendislik dalıyla bağlantılıdır ve onlarla iç içe çalışır. Bu da en geniş mühendislik dalı olmasının nedenlerindendir.

Bir makine mühendisi; enerji, otomotiv, üretim, planlama, tasarım, satış, yönetim ve daha birçok alanda çalışabilir. Peki çalışacağımız alanı neye göre ve nasıl seçeceğiz? İşte bu kısımda anabilim dalları ortaya çıkar. Öncelikle bunlardan kısaca bahsedelim.

1) Enerji Anabilim Dalı
Termik ve hidrolik santraller aracılığı ile ulaşımda, sanayide ve daha birçok alanda ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi temin edilmektedir. Dünya nüfusunun günden güne artmasıyla elimizdeki enerji kaynakları hızla azalmaktadır. Yeni enerji kaynaklarının sağlanması aşamasında enerji anabilim dalı dünya için hayati konumdadır.

enerji anabilim dalı2) Termodinamik Anabilim Dalı
Termodinamik, enerji bilimi olarak ifade edilir. Çalışma alanları ısı ve güç üzerinedir. Uzay araçlarından nükleer santrallere, evlerimizdeki buzdolaplarından uçaklara kadar birçok alanda termodinamik işin içine girer.

3) Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı
Eğer daha çok tasarım, imalat, modelleme gibi alanlarda yoğunlaşmak istiyorsanız konstrüksiyon ve imalat tam size göre.

konstrüksiyon ve i̇malat anabilim dalıMakine mühendisliği mekanik ve malzemenin temel konularını kapsamasının yanı sıra modelleme, tasarım ve analizi de içerir. Mühendislikte ekonomiklik, kalite ve güvenlik çok önemlidir. Konstrüksiyon ve imalat alanında çalışan bir mühendis düşük maliyetli ve güvenli sistemlerin tasarımının yaratılmasında rol oynar.

mühendis 4) Makine Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı
Bu dal, makine alet ve cihazların bilimsel ve matematiksel esaslar temel alınarak tasarlanıp modellendirilerek analiz ve sentez yöntemlerinin kurulması esasına dayanır.

Makine teorisi ve dinamiği anabilim dalı, Makine mühendisliğinin en geniş alana sahip dalıdır. Bu yüzden bu dalın içinde Makine Dinamiği, Savunma Sanayii, Taşıt Tekniği, Otomatik Kontrol gibi daha birçok çalışma alanı bulunur.

makine teorisiGörüldüğü üzere Makine Mühendisliğinde birçok dal, bununla birlikte birçok çalışma alanı var. Bir kişinin bütün bu konulara hakim olması imkansızdır. Bu yüzden Makine Mühendisi adayı bir veya iki alana yönelmelidir. Peki biz bu kadar seçenek arasından bizim için en uygun olan alanı ve ortamı nasıl seçeceğiz? Bunun için en önemli kriterler yeteneklerimiz, becerilerimiz, ilgi alanlarımız ve gelecekten beklentimizdir. Bu kararı alabileceğimiz en doğru zaman ise tabi ki üniversite yıllarıdır. İlk 2 yıl bölümü ve sağlayacağı imkanları tanımak için verilen zaman olarak düşünülürse, 2. yılın sonunda bir alan seçmemiz ve bu alanda yoğunlaşmamız gerekmektedir.

Seçilen alana yönelik çalışmaların yapılması hem üniversitedeki eğitim sürecimizde hem de mezuniyetten sonraki kariyer planlama ve çalışma hayatımızda bize oldukça yararlı olacaktır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?