Ana SayfaBilimMadencilik Olmasaydı Ne Olurdu

Madencilik Olmasaydı Ne Olurdu

Merhaba arkadaşlar bu yazımda kendi alanım olan madenciliğin olmaması durumda neler meydana gelebileceğini anlatacağım. Madencilik insanlık tarihinde tarımdan sonra ikinci sıradadır. Aslında medeniyetin bel kemiğidir çünkü enerji minerallerinden metalik minerallere ve endüstriyel minerallere kadar her şeyi yer kabuğundan çıkarıp insanlığın kullanımına sunan madencilik sektörü aynı zamanda da en tehlikeli sektörlerin başında gelir.

Şehirlerin kurulması için gereken en basit iki şey olan demir ve çimentonun üretimi madencilik sayesinde yapılır ve maden sektörünün olmadığı durumda günümüzde içinde zaman geçirdiğimiz avmler veya ofislerin yer aldığı plazalar olmazdı. Endüstriyel mineral olan cam, feldspat gibi minerallerin üretilmediği bir durumda ise porselen tabakların olmadığını ve arabaların camlarının veya evdeki pencerelerin olmadığını düşünün.

madencilikNükleer endüstrinin ne kadar önemli olduğunu sanırım bilmeyen yoktur, silah sanayinden enerji üretimine kadar birçok alanda kullanılır tabi bu yine madencilik sayesinde olur. Nasıl olur diye sorarsanız olay şöyle gerçekleşiyor uranyum nükleer tesislerde işlenmeye geçmeden önce yer altından veya açık ocak işletmesi tekniği ile öncelikle yer kabuğundan çıkarılır daha sonra cevher zenginleştirme tesislerinde sarı pastalar haline getirilir ve nihai ürün olarak nükleer tesislere enerji veya diğer amaçlar için kullanılması için sevk edilir.

Metal madenciliğinde ise durum aslında madenciliğin ne kadar önemli olduğunu sizlere daha iyi yansıtır. Metal deyince aklınıza neler geliyor periyodik tabloyu gözünüzde biraz canlandırın; Altın, gümüş, bakır, demir, alüminyum, kurşun, çinko, civa, krom, volfram, nikel, kobalt vs. ve daha sayamadığım bütün metalleri yine maden sektörü üretir. Metaller ne işe yarar peki ? Arabaların üretiminden tank üretimine (Krom bu alanda en önemli metaldir) bilgisayarların işlemcilerinden en ufak parçalarına kadar metal içerir. En önemlisi elektriğin iletimi için kullanılan bakırda yine madencilik sayesinde yeryüzüne çıkar ve daha sonra metallurjik işlemlerden geçer.

uzay madenciliğiAfrika’nın sömürülmesi de yine madencilik yüzündendir çünkü Afrika kıtası Kimberlite adında volkanik bacalara sahip bir kıtadır bu da “elmas” demektir ve bugün herkesin çok iyi bildiği sömürgeci ülkeler elmas için Afrika’nın kanını emer.

Gübre için kullanılan sülfat da yine madencilik üretimidir bu üretime “in-situ leaching” denir. Aynı zamanda yemeklerden sonra midenizi rahatlatmak için içtiğiniz soda bile madencilik üretimidir.

Sonuca bağlarsak gelecekte madenciliğin çok ileri boyutlara taşındığını bilimsel yayınları takip eden herkes bilir. Uzay madenciliğinin planlarının yapılması ve hatta derin deniz madenciliğinin 2019 yılında Papua Yeni Gine açıklarında yapılacak olması insanoğlunun atardamarlarında birinin madencilik olduğu inkar edilemez bir gerçektir.

” Aydınlık bir gelecek için karanlığı kazıyoruz…”

Kürşat Kılıç
Kürşat Kılıç
Bilim,teknoloji ve mühendislikte her konuya meraklı ve yabancı popüler bilim sayfalarından haberleri ve makaleleri Türkçe'ye kazandırıyor. Öğrenme felsefesi eager to learn olan Kürşat KILIÇ'ın eğitim aldığı alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisliği olup eğitimine İtalya'da bulunan Politecnico Di Torino da Master düzeyinde devam edecek.

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?