Kütle, Hacim ve Madde Arasındaki İlişki
Genel kültür kapsamında merak edilen konulardan biri de maddedir. Madde, kütle ve hacim birbirini tamamlayan bir bütündür. Kütle değişmeyen madde miktarıdır. Hacim ise uzayda yer kaplayan her şeydir. Kütlesi ve hacmi olan duyu organlarıyla algılanan, canlı ve cansız tüm varlıklara verilen isme madde denir. Hava, su, toprak birer maddedir.
Madde ve Özellikleri
Her maddede var olan özelliklere ortak özellikler denir. Kütle, hacim, eylemsizlik ve tanecikli yapı her maddede bulunan ortak özelliklerdir. Kütlesi ve hacmi olan maddeler ölçülebilir özelliklerdir. Gözle görülebilen madde olduğu gibi gözle görülemeyen maddelerin varlığı, duyu organlarında oluşturduğu etkilerle anlaşılır. Renk ve şekil, koku, saydamlık, tat, sertlik ve yumuşaklık, düzgün ve pürüzsüzlük gibi maddeler görülebilen ve hissedilebilen maddelerdir.
Ele alınan bir maddeyi ağır ya da hafif diyerek sadece tahminde bulunmuş olunur. Belirlenen ölçü birimleri kullanılarak kütle ve hacim ölçülür. Madde olarak nitelendirilen varlıkları ölçmemiz mümkündür. Pazardan alınan sebze ya da meyveleri kütlelerinden dolayı eşit kollu terazi ile ölçülür. Zeytinyağı gibi sıvı maddeler ise litre ile ölçülür. Eğer ki katı bir maddenin düzgün bir şekli yoksa hacmi dereceli silindir ile ölçülür.
Ölçülemeyen Madde Özelliği!
Ölçülebilen maddeler olduğu ölçülemeyen madde özellikleri de vardır. Renk, koku, saydamlık, pürüzsüzlük, tat, ölçülemeyen özelliklerdendir. Bunları ölçmek şimdilik pek mümkün değildir. Bu özellikler görülür ve hissedilir. Örnek olarak bir özellik ele alınacak olursa maddenin kokusu havada çözülür ve moleküllerinin koku verici olmasından dolayı koku algılanır. Her maddenin kendine has bir kokusu vardır.
Meyvelerin, çiçeklerin bir kokusu varken suyun, demirin bir kokusu yoktur. Koku alma hissi fizyolojik ve psikolojik fazdır. Maddelerin kokusu, sertliği, esnekliği, saydamlığı, matlığı, pürüzlülüğü, rengi kişiden kişiye değişebilir. Bu gibi özellikler ölçülemediği için sayılarla birimlerle de ifade edilemez. Analitik ya da objektif olarak ölçümü yapılması olanaksızdır. Bu maddeleri ayırt etmek için ölçülen özelliklerinden yararlanılır.