Ana SayfaBilimLeonardo Fibonacci Kimdir

Leonardo Fibonacci Kimdir

Leonardo Fibonacci Orta Çağın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yaptığı çalışmalar ile klasik dönem matematiğine zemin hazırlamıştır. İtalyan asıllı matematikçi 1170 yılında Pisa’da doğmuştur. Babası gümrük memuru olmasından dolayı çocukluğu birçok farklı ülkede geçmiştir. O dönemler babası Cezayir’de bir limanda çalıştığından dolayı çocukluğunun birçoğu burada geçti. Babasının yoğun ısrarı üzerine Arap bir hocadan matematik dersleri almaya başlar ve matematik ile ilk burada tanışır.

leonardo fibonacci

Fibonacci’nin ilk matematik eğitimi bu hoca ile başlamıştır. Müslüman bilim insanı olan bu hocadan aldığı derslerle kendini geliştiren Fibonacci aslında hocasından da çok etkilenmiştir. Özellikle Arap rakamlarından ve sıfırın keşfinden dolayı bu konu ilgisini bir hayli çekmiştir. Bütün Akdeniz Ülkelerini gezen Fibonacci birçok önemli matematikçi ile de çalışma imkanı buldu.

1201 yılında kaleme aldığı ve içerisinde olağanüstü bilgilerinde olduğu “Liber Abaci” adlı kitabında (hesaplama kitabı ya da abaküs kitabı olarak türkçe’ye çevrilebilir.) sayıların arasındaki ilişkilerden, tavşan problemine kadar birçok konuyu ele almıştır. Ayrıca bugün ilk okulda öğretilen toplama, çıkarma ve bölme gibi aritmetik işlemlerini de örnekler vererek açıklamıştır.

liber abaci

Leonardo Fibonacci’nin bu kitabında kapalı bir ortamda bulunan tavşan ailesinin artışını her ay gözlemlemiş ve sonucunu notlar halinde toparlamıştır. Her tavşan çifti bir yavru yapıp onun da 1 ay sonra 1 yavru yapacağı ortamda tavşanların üremesinin zamana bağlı değişimini gözlemledi ve tavşanların 1-1-2-3-5-8-13-21-34… şeklinde değişim gösterdiğini gördü. Ayrıca bu sayıların rastgele değil kendinden önceki iki terimin toplamı şeklinde oluştuğunu fark etti ve bu sayıların birbirine bölümü sayı büyüdükçe 1.618 sayısına yani altın orana yakınsıyordu. Fibonacci serisi olarak bilinen bu dizi altın oranın en önemli matematiksel gösterimlerinden biridir.

fibonacci serisi

1220 yılında Fibonacci’nin bu kıvrak zekasını gören Roma İmparatoru 2. Frderick, Fibonacci’yi yanına çağırır. Sarayın önemli iki bilim insanı tarafından sınava tabi tutulan Leonardo Fibonacci, sınavlardaki başarısı ile İmparatorun gözüne girer ve yıllarca sarayda matematik çalışmaları yapar. 1225 yılında Leonardo Fibonacci yazdığı “Liber Quadratomun” yani “Kare sayıların kitabı” adlı eseri saraya yani imparatora ithaf eder. 1201 yılında yazdığı ve ikinci kez eklemelerde yaptığı “Liber Abaci” adlı kitabı 1228 yılında yakın arkadaşı ve sarayın baş bilimcisi Michael Socott’a adar.

kare sayıların kitabı

Fibonacci 1250 yılında Pisa’da hayatını kaybetmiştir. Okura kısa bir not: “Liber Abaci” kitabı ile Fibonacci Müslüman bilim insanlarından ve matematikçilerinden topladığı bilgileri Avrupa’ya taşımıştır. Yani “Liber Abaci” kitabı Müslümanlardan matematiğin taşındığı ilk eserdir. Avrupa, bu kitap ile sayı sistemlerine ve sıfır rakamına ilk defa merhaba dedi.

Mushab Bedirhan Andız
Mushab Bedirhan Andız
Matematik Araştırmacısı ve Yazar
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

7 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
7 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?