Lehim Makinesi (Havya) Nedir

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda sizlere lehimden, lehimleme tekniklerinden ve lehim makinesi kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeceğim. Lehim alaşımını oluşturan maddeler kalay ve kurşundur. Bu alaşım, birbirinden ayrı olan metallerin birleştirilmesine yarar. Lehimleme işleminde birleştirilecek parçaların uçları ile yüksek sıcaklıktaki lehim alaşımı bir arada tutulur ve alaşım soğuduğunda metaller bir bütünmüş gibi sabit hale gelir.

Lehim Makinesi

Lehimleme Teknikleri

3 çeşit lehim yapma tekniği vardır:

Fırında Lehimleme: Bu yöntem, endüstride seri üretim amacıyla daha çok kullanılmaktadır. Genellikle küçük boyutlarda ve karışık yapıdaki devreler için kullanılır. Lehimlenecek bölgeler önceden planlanarak temizlenir ve fırında işlem görür. Bu sebeple yarı otomatik bir işlem olduğu söylenebilir.

Fırında Lehimleme

Sıcak Hava ile Lehimleme: Sıcak hava ile lehimleme yöntemi genellikle devrelerdeki hatalı lehim bölgelerinde kullanılır. Havya ile lehimleme yöntemine çok benzese de bu teknikte havadan faydalanılır. Bir sıcak hava tabancası veya lehimleme istasyonu ile bu işlem gerçekleştirilir.

Sıcak Hava ile Lehimleme

Lehim Makinesi (Havya) ile Lehimleme: Lehimleme yöntemlerinin en temeli havya ile lehimlemedir.

Havya

Lehim Makinesi Nedir?

Lehim makinesi, bir diğer adıyla havya, ile lehimleme yönteminde lehimlenecek bölgeye lehim tutulur ve lehim makinesi ile ısıtılır. Bölge lehim ile kaplandıktan sonra havya bırakılır ve lehimin soğuması beklenir.

Lehim makinesi güç kaynağına takıldıktan sonra geçen süreyle ısınır. Havya kalitesi, çalışma performansına ve ömrüne göre belirlenir. Lehim makinelerinin performansları, sahip oldukları elektrik gücüne de bağlıdır. Piyasada 30Watt gücünde de, 100Watt gücünde de lehim makineleri bulunmaktadır. Bazı lehim makinelerinin herhangi bir istasyona bağlı olmadan ısılarını ayarlayabilme özellikleri vardır. Bunlara ısı ayarlı lehim makineleri denir.

Lehim Makinesini Kullanırken Dikkat Etmemiz Gereken 5 Husus

  1. Lehim makinesini ısınmış haldeyken sadece bir havya standına bırakmalıyız. Aksi takdirde ısınmış lehim makinesini bir şekilde herhangi bir yere bırakırsak can ve mal güvenliğimizi tehlikeye atmış oluruz.
  2. Lehim makinesi çalışıyorken makinenin ısıyı ileten kısımlarına ve lehim uyguladığımız metal bölgeye temas etmekten kaçınmalıyız.
  3. Lehim yapacağımız bölge tamamen lehimle kaplanana kadar lehim makinesini uygulamaya devam etmeliyiz. Lehimleme işleminin kaliteli olması için bölgede soğuk lehim ve yetersiz lehim durumlarının önüne geçmeliyiz.
  4. Lehim makinesinin ucunu sık sık nemli bir sünger ile temizlememiz lehimleme işleminin kaliteli olmasını sağlayacaktır.
  5. Lehimleme işlemimiz tamamlandıktan sonra lehim makinesinin gücünü kesip soğuyana kadar havya standında bekletmeliyiz.

Bu yazımda lehim ve lehimleme yöntemlerinden temel anlamda bahsettim. Lehim makinesinin ne olduğundan ve kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden de detaylı bir bilgi aktarmaya çalıştım. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?