Ana SayfaBiyolojiKuşlar Dengeyi Nasıl Sağlar

Kuşlar Dengeyi Nasıl Sağlar

Birçok bilim insanı kuşların havada rahatlıkla uçmasını sağlayan sistemi yıllar boyu incelemişlerdir. Uçabilme yetisini, kanat yapısından kemik sistemine kadar canlının birçok özellikleriyle bağdaştırmışlardır. Havada uçan bir kuşun denge mekanizmasını da “iç kulak organı sayesinde”, şeklinde belirlemişlerdir. Kuşlarda ki sistemden faydalanılarak yapılan en büyük buluş ise kuşkusuz uçaklardır. Kuşlar dengeyi nasıl sağlar ?

Teller Üzerindeki Akrobatlar

Fakat dikkat edilmeyen bir nokta var! Telefon telleri üzerinde bir cambaz gibi durabilen kuşlar, rüzgarlı havalarda bile dengesini kaybetmiyor. Telin sallanması yada yön değiştiren rüzgar kuşların bu mucizevi dengesini etkilemiyor. Havadan süzülerek iniş yapan kuşlar, yine aynı şekilde herhangi bir denge problemi yaşamadan telde durabiliyorlar. Peki kuşlarda ki bu sistem nedir?

Kuşlardaki bu denge sistemi mühendislik harikası olarak nitelendirilebilir. Bir cambaz, halat üzerinde yürürken elastik bir malzemeden yapılmış uzun sırığı kullanarak dengesinin bozulduğu tarafın aksi yönüne sırığı uzatır ve vücudunu dengeye getirir. Alman bilim adamı Prof. Reinhold Necker tam dört yıl süren bir araştırma sonucunda, kuşlardaki bu denge mekanizmasının cambazlarınkiyle aynı sistemde çalıştığını farketti. Bu denge mekanizması kuşun leğen bölgesinde bulunuyor. Omuriliğe bağlı sağ ve sol yarım daire kanallarında denge sağlanıyor. Bu yarım daire kanallarının içi özel bir sıvıyla dolu.

Bu sistemi Prof. Necker şu şekilde özetliyor:
Bu yarım daire kanalları bir terazi gibi işliyor. Kuşun vücudu nasıl hareket ederse bu sıvı ya o kanala ya da diğer kanala gidiyor”. (“Neurobiologie: Warum Vögel nicht umfallen”, Geo, Ocak 2003) Vücudumuzda heryerde olduğu gibi bu noktada da sinirler görev yapıyor. Dengenin bozuluduğunu belirten loplar da sinir hücreleri sinyali bacak ve beyinciğe gönderiyor. Necker, “Kaslar hareketi öyle iyi düzenliyor ki kuşlar dengelerini mükemmel sağlıyor” diyor.
Kuşlarda bu mucizevi denge mekanizması olmasaydı, çok ufak bir esintide bile kolayca dengelerini kaybeder ve düşerlerdi. Kuşlardaki bu sistem bir mekanizmaya dönüştürüldüğünde birçok noktada denge sorunu çözülmüş olacaktır. Bu sistem, inşaat, denizcilik, otomotiv, robot, iş makinaları gibi sektörlerde denge problemini çözerek birçok sorunun ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Mehmet Alper Gökçe
Mehmet Alper Gökçe
Ben Alper. Mehmet Alper Gökçe. Lisans eğitimimi Gümüşhane Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik bölümünde tamamladım. Şuan Çukurova Üniversitesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yapmaktayım. Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoteknoloji, Bitki Biyoteknoloji alanlarında çalışmalarımı sürdürmekteyim. Bana LinkedIn, mail ve instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. mail: mehmetalperg@gmail.com İnstagram: @mehmetalperg

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?