Ana SayfaZiraat MühendisliğiKümes Hayvancılık Nerede Yapılır

Kümes Hayvancılık Nerede Yapılır

Kümes hayvancılığı nedir? Kümes hayvancılığı kanatlı hayvan yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalıdır. Günümüzde kümes hayvancılığı önemli bir tarım sektörü haline gelmiştir ve tüm çiftçiler tarafından yapılır hale gelmiştir. Kümes hayvancılığı sektörünün en gelişmiş alanlarındadır. Aynı zamanda protein açığının kapatılmasında dünyanın ve ülkemizin elindeki en büyük sektör olarak görülmektedir. Üretiminin daha hızlı ve verimli olması kümes hayvancılığının başlıca avantajıdır. Kümes hayvancılığı üretim miktarı ve kapsadığı alan potansiyeli ile en başta gelmektedir. Kümes hayvancılığı iki ana grupta değerlendirilir. Bunlar etçi kümes hayvancılığı ve kanatlı eti üreticiliği günümüzde büyük bir sektör olarak bilinmektedir.

Kümes Hayvancılığı Nasıl Yapılır

Ülkemizdeki Yeri

Özellikle 1990’lı yıllarda gelişen ve artan tüketim ile beraber hızlı bir şekilde yol almaktadır. Bu gelişme sektörde çalışan şirketlerin ve firmaların mevcut kapasitelerinin artmasına sebep olmuştur ve bir bütün halinde üretimi devam etmektedir. Kümes sahipleri genellikle orta ölçekli çiftçilerdir. Kümes hayvancılığında işletmelerdeki gibi bir bütün olarak damızlık ve kuluçka yumurtacı işletmeler yaygındır. Kümes hayvancılığına devlet destekleri oldukça yoğun ilgi görmekte ve önerilen tarım olarak destek verilmektedir.

İlginizi çekebilir: kümes hayvancılığı nasıl yapılır

Kümes Hayvancılığında Başlıca Yapılması Gerekenler

Kümes çevresi ve içi önce temizlenmelidir. Kümesin zemini basınçlı su ile yıkanarak temizlenmeli, yoğun dezenfektanlarla dezenfekte edilmeli ve kurutulmalıdır. Yine kümes ekipmanları, yıkanıp dezenfekte edilmelidir. Kümes zeminine yumuşak malzemeler serilmelidir. Kümesin tamamı kapatılarak ilaçlama yapılmalı ve daha sonra havalandırılmalıdır.

kümes hayvancılık

Hayvanlar gelmeden önce bütün duvarlar kireçle badana edilmelidir. Bununla dezenfekte ve tütsüleme ile ölmeyen bakterilerin hayat devrelerini parçalayarak ölmeleri sağlanmalıdır. Kümes içerisindeki tüm malzemeler gözden geçirilerek onarılmalıdır. Kümes hayvanları için 24 saat önceden kümes sıcaklığı ayarlanmalı, kümes sıcaklığı 26-27 derece olmalıdır.

Kümes Hayvancılığı Ülkemizde Hangi Bölgelerde Yapılmalıdır?

Ülkemizde kümes hayvancılığının nasıl önemli, büyük ve geniş bir sektör haline geldiğini tüm tarım insanları bilmektedir. Türkiye’nin neredeyse tüm coğrafi bölgelerinden kümes hayvancılığı ile uğraşan ve geçimini bununla sağlayan milyonlarca insan vardır. Kümes hayvancılığı için belirlenmiş belirli kriterlere sahip bir alan söz konusu değildir. Mera, bahçe, yayla, kendi sınırlarınız ve/veya kiralık ya da satın aldığınız her bölge ve yerleşkede imkanlar dahilinde kümes hayvancılığı yapılabilmektedir.

civciv

Büyüklük veya küçüklük alanında kişisel tercihlerin, kapasitenin, üretim alanının değerleri değiştirilebilir, genişletilebilir ve bu değerlere göre üretim yapılabilmektedir. Genellikle Orta Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinde kümes hayvancılığı yetiştiriciliği daha fazla önem kazanmakta ve bu bölgelerde üretim daha fazla yapılmaktadır. Son yıllarda ülkemiz özellikle tavuk yetiştiriciliği konusunda önemli gelişmeler göstermiş ve üretim seviyesini artırmıştır.

Şeyma Keskin
Şeyma Keskin
Mustafa Kemal Üniversitesinde elektrik elektronik mühendisliği okumaktayım . Mühendis Beyinler'de tecrübelerimi sizler ile paylaşacağım.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?