Kontrol mühendisliği günümüzde değeri her geçen gün artan mesleklerden biridir. Kontrol mühendisi olabilmek için üniversitelerin elektrik-elektronik, makine ve bilgisayar tabanlı mühendislik dallarından mezun olmak gereklidir. Çok az sayıda da olsa bazı üniversitelerde kontrol mühendisliği bölümü de vardır.
Kontrol mühendisliğinin çalışma alanlarının oldukça geniş olması da bu mesleğin tercih edilmesini sağlamaktadır. Kontrol mühendisleri üretimin sağlandığı bütün tesislerde, Ar-ge bölümü olan bütün fabrikalarda iş bulabilmektedirler. Hatta sanayide ya da makinelerin bulunduğu her alanda iş bulabilmeleri mümkündür. Bununla beraber yapılacak işlerin planlama aşamasında büro işleri de yapmaktadırlar.
Bütün bu iş alanlarının dışında üniversite de eğitimlerine devam edip akademik kariyer de yapabilmektedirler. Kontrol mühendisleri mühendislik dalları arasında özellikle son yıllarda en çok tercih edilen bölümlerden biri olarak göze çarpmaktadır. Özellikle gelişen bilgisayar programları ve araçları ile kontrol mühendisliğine duyulan ihtiyacın arttığı da bir gerçektir. Çünkü kontrol mühendisleri aynı zaman da HMI, SCADA gibi izlenebilirliği sağlayan sistemlerin gelişmesini sağlamaktadır. Bu sistemleri çok büyük şirketler dahi kullanmaktadır. Ayrıca her geçen gün gelişen otomasyon sistemleri de kontrol mühendisliği alanının içerisindedir. Kamuda veya özel sektörde çalışabilen kontrol mühendisleri ayrıca otomasyon veya bilişim sektöründe kendi işini de kurabilmektedir
Çok büyük çalışma alanlarına sahip olan kontrol mühendisliği maaşları da çalıştıkları sektöre, şirkete ve alana göre değişkenlik gösterir. Bu anlamda kontrol mühendisliği maaşları örneklerle açıklanırsa daha anlaşılır olacaktır. Öncelikle kamu da çalışan bir kontrol mühendisi maaşlarına bakacak olursak devlet personeli sayılan bir kalite kontrol mühendisi normal mühendis olarak gözükür ve normal mühendis maaşı alır. Bu da 2017 yılı itibariyle 3000 TL ile 4000 TL arasında değişiklik gösterir ( memuriyet yılı, çalıştığı alan vb. etkilere göre). Bilinen özel şirketlerde çalışan bir kontrol mühendisi maaşlarına bakacak olursak örneğin Vestel markası şirketinde çalışan biri ek gelirsiz 2250 – 2750 aralığında bir maaş almaktadır. Başka bir bilinen şirketten örnek vermek gerekirse Alcatel şirketinde çalışan bir kontrol mühendisi 2750-3000 aralığında bir maaş almaktadır. Tabi bu maaşların şirkette ki statünüze, çalışma saatlerinize, çalışma alanınıza veya diploma dışında ki yeteneklerinize göre değişebileceğini de unutulmamalıdır.