Bahçenizdeki atıkları bitki besinine dönüştürün. Bu yazımızda kompost nasıl yapılır onu anlatacağız.
1- İyi Bir Nokta Seçin
Kompost yığını oluşturmak için doğrudan güneş ışını alan bir yer seçmelisiniz çünkü ısı, kompost oluşum sürecine katkıda bulunur. Bir kompost kabı satın alabilir ya da bahçenin bir kısmını tahtalarla ya da telle çevirebilirsiniz. Eni, boyu ve derinliği 90 cm olmalı ve içinde 0.7 metreküplük bir hacim oluşturmalısınız.
2- İlk Katman
Kompost yığınına karbon bakımından zengin kahverengi materyallerle başlamalısınız. Bunlar ölü yapraklar, dallar, ağaç yongaları, kahve filtreleri, parçalanmış gazete kağıdı, karton, talaş ve saman olabilir. Büyük parçalar iyice öğütülmeli ya da parçalanmalı ki yığının alt kısmına hava ulaşmasını engellemesin. Karışıma biraz toprak ya da gübre de ekleyebilirsiniz.
3- Yeşillendirin
Şimdi azot bakımından zengin, yeşil materyaller ekleyerek kompostun ısınmasını sağlayın. Bunlar arasında biçilmiş çimenler, yapraklar, yaban otları, sebze meyve kabukları, yumurta kabukları, çay poşetleri ve kahve telvesi var. Yeşil maddeleri parçalayarak hava dolaşımına izin verin ve bir kahverengi bir yeşil katman olacak şekilde kompost kabını doldurun.
4- Nemli Tutun
Her katmanda kompost yığınını biraz su dökerek nemlendirin. Nemli olması yeterli çünkü fazlaca ıslatırsanız çamurlaşıp mikroorganizmaları boğabilir, malzemelerin çürümesine, böylece elinizde işe yaramayan berbat bir balçığın kalmasına yol açabilir. Çok sıcak havalarda nemi korumak için kompost yığınının üstünü bir kapakla ya da muşambayla örtmelisiniz.
5- Karışımı Karıştırın
Her iki üç haftada bir tırmık ya da kazma yardımıyla karıştırıp oksijen almasını sağlayın. Bu aerobik dekompozisyonu teşvik ederek kompost işlemini hızlandırır. Mikroorganizmalar maddeleri parçaladıkça ısı da üretecektir, o yüzden bir süre sonra kompost yığınından buhar çıktığını fark edebilirsiniz. Üç ay kadar sonra kompost kuruyup kırılganlaşacak ve ısı yaymayı bırakacaktır. Bu, hazır olduğu anlamına gelir.
Kısaca
Doğru azot, karbon, su ve hava karışımını sağlarsanız mikroorganizmalar oksijen yardımıyla bitkisel maddeleri parçalayıp aerobik dekompozisyon yapar ve böylece ortaya karbondioksit, ısı ve kompost çıkar. Kompost kullanmak, bahçede geri dönüşüm yapmanın, atık gıdalardan kurtulmanın, bahçeyi güzelleştirip bitkileri mutlu etmenin harika bir yoludur.