Ana SayfaKimya MühendisliğiKimya Mühendisliği Ne İş Yapar

Kimya Mühendisliği Ne İş Yapar

Kimya mühendisliği, malzemelerin kimyasal yapılarını, enerji içeriklerini inceleyen ve fiziksel hallerinin değişime uğradığı projeleri geliştirmesini ve uygulamasını yapan çok yönlü mühendislik dalıdır. Bu bölümde eğitim almak isteyenlerin çok iyi matematik alt yapısı olması gerekir.

Kimya mühendisliği nedir? Maddelerin kimyasal değişmelerini, tepkilerini belirleyen koşulları inceleyerek, kimyasal madde üretecek tesislerin kurulmasında, tasarlanmasında yön veren kişilerden oluşur. Kimya mühendisliğinin görevleri arasında;

  1. İstenilen kimyasal maddenin üretilmesi için ekonomik olarak işletmenin kurulması için gerekli çalışmaları yapar.
  2. Üretim aşamasında maddelerin karışımı ile ilgili reçeteler hazırlar, denetler, bileşimin oranlarını ve zamanlamasını ayarlar.
  3. Tesislerin kuruluşlarını ve gerekli olan araç ve gereçleri denetler.
  4. Kimya sanayindeki gelişmeleri takip eder. Araştırma ve geliştirme çalışmalarını yapar.

Çalışmaları için iyi bir laboratuvar ve cihazlarına, analiz cihazlarına ve kontrol sistemlerine ihtiyaçları vardır. Kimya mühendislerinin çok sabırlı ve bilimsel meraklı olmaları gerekir. En önemlisi de kimyasal maddelere karşı alerjileri olmamalıdır.

kimya mühendisliğiLiseden sonra 4 yıl eğitim süresi vardır. Kimya mühendisliği dersleri çok ciddi çalışmaya ve disipline ihtiyaç duyar. Eğitimin;

  • Birinci senesinde; matematik, teknik resim, genel kimya, fizik ve sayısal bilgisayar programla öğretilir.
  • İkinci senesinde; yüksek matematik, analitik kimya, kimya mühendisliği temel prensipleri, fizikokimya ve laboratuvarı, malzeme bilgisi, organik kimya, mühendislik mekaniğinin esasları ve termodinamiği öğretilir.
  • Üçüncü senesinde; kimya mühendisliği termodinamiği, organik kimya, ısı aktarımı, kütle aktarımı, kimyasal reaksiyon, aletli analiz ve laboratuvar, endüstriyel kimya öğretilir.
  • Dördüncü senesinde; inorganik ve organik teknoloji, reaktör ve kimya mühendisliği tasarımı, kütle aktarımı, proses kontrol ve lisans araştırma projesi eğitimi verilir.

Kimya mühendisi çalışma alanı çok geniş olan bir meslektir. İlaç, tekstil, gıda, cam sanayi, petrol, elektrik, metal, gübre gibi aklınıza gelecek her tür endüstriyel tesislerde iş imkânı vardır. Kariyer yapmak isteyenler diğer mühendislik dallarında olduğu gibi lisanstan sonra, yüksek lisans ve doktora yapmaları gerekmektedir.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.

7 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
7 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?