Ana SayfaMalzeme Bilimi ve MühendisliğiKendi Kendini Temizleyen Fotokatalitik Sistemler

Kendi Kendini Temizleyen Fotokatalitik Sistemler

Fotokatalitik sistemler ismi çok bilinmemesine rağmen günümüzde evlerimize dahi girmişlerdir. Gittikçe daha da yaygınlaşan bu sistemlerin günümüzde çok büyük bir önemi vardır. Peki nedir bu Fotokatalitik Sistemler? Fotokatalitik sistemleri anlatmadan önce fotokataliz olayından bahsetmek gerekir. Fotokataliz olayı UV ışınları veya güneş ışığı altında malzeme yüzeyindeki bileşenleri parçalayarak uzaklaştırır. Bu olaydan yola çıkarak Fotokatalitik Sistemler tasarlanmıştır. Bu sistemlerde en çok kullanılan malzeme nano boyuttaki titanyum dioksit’tir. Bir çok seramik bu özelliğe sahip olmasında rağmen Titanyum Dioksit’in geniş pH aralığında çalışması ve kimyasal kararlığıya sahip olması ön plana çıkarmıştır. Aynı zamanda titanyum dioksit bir yarı iletken olup ışınlardan gerekli enerjiyi aldığı zaman aktif hale geçer.

Kendi Kendini Temizleyen Fotokatalitik Sistemler

Fotokatalitik sistemlerin kullanım amaçları bakteri önlemek (antimikrobiyal özellik), suların temizlenmesi, hava temizlenmesi, kendi kendini temizleme ve kokunun giderilmesi olarak söylenebilir.

Antimikrobiyal özellik günümüzde boyalarda, ameliyathanelerde, evlerimizde fayanslarda, karolarda sıkça kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra camları fotokatalitik malzemeyle kaplanmasıyla kendi kendini temizleme özelliği kazandırılmaktadır ki bu sayede arabanın dış aynaları yağmurlu havalarda su tutmamaktadır. Temizlenmesi zor büyük çok katlı binaların camları bu şekilde temiz tutulmaktadır.

Kendi Kendini Temizleyen

Arıtma sistemlerinde çokça kullanılan bu sistemlerin suların temizlenmesine katkısı oldukça büyüktür. Bu özellikten yola çıkılarak yapılan AR-GE çalışmalarında kendi kendini temizleyen filtreler üzerinde çalışılmaktadır. Şöyle ki kokuları tutacak bir malzemeyle titanyum dioksitin birleştirilmesiyle sürekli kullanılabilen filtreler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra sanayide çıkan istenmeyen gazlara karşı önlem olarak bu sistemler kullanılmaktadır.  Brezilyada Dünya Kupası için yapılan Brezilya Ulusal Stadının çatısı Titanyum Dioksitle kaplanmıştır ve kendi kendini temizleyen bir çatı yapılmıştır.

Uğur Deniz Yavaş
Uğur Deniz Yavaş
Metalurji ve Malzeme Mühendisi. Nanoteknoloji, biyomalzemeler ve seramik araştırmacısı.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?