Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere karşılıklı indüktans ve konuyu daha iyi kavramamız için karşılıklı indüktans ile ilgili örnek çözeceğiz. Yakın çevredeki devrelerde değişen akımların varlığı nedeniyle, bir devrenin çevrelediği alandan geçen manyetik akı zamanla değişir. Bu durum, iki devrenin etkileşmesine bağlı olduğu için karşılıklı indüksiyon olarak bilinen bir süreç yoluyla, indüklenmiş bir emk’in doğmasına neden olur.
Şekil 1 Bitişik iki bobinin kesit görünüşü. 1. bobindeki akım bir manyetik akı oluşturur ve bunun bir kısmı 2. bobinden geçer.
Şekil 1 de kesitleri görülen sıkıca sarılmış iki bobini göz önüne alalım.N1, sarıma sahip 1. bobindeki I1 akımı, manyetik alan çizgileri meydana getirir ve bunların bazıları N2 sarımlı 2. bobin içinden de geçer. 1. Bobin sebebiyle oluşan ve 2. Bobinden geçen manyetik akı Ф12 ile gösterilir. Eşitlik 1 e benzer olarak, 1. Bobine göre 2 bobinin M12 karşılıklı indüksiyonu
I1 akımı zamanla değişirse, Faraday yasasına ve Eşitlik 1 e göre 1. bobinin 2.bobinde indüklendiği emk,
Önceki tartışmada, kaynak akımının, 1. bobindeki akım olduğunu kabul ettik. 2. bobindeki I2 kısmını da kaynak akımı olarak düşünebiliriz. Önceki tartışma tekrarlanırsa, karşılıklı indüktansın burada M21, olduğu gösterilebilir.
I2, akımı zamanla değişirse, 2. bobin tarafından 1. bobinde indüklenmiş olan emk aşağıdaki denklemle verilir:
Karşılıklı indüktans ta, bir bobinde indüklenen emk daima diğer bobindeki akımın zamanla değişim hızı ile orantılıdır. M21 ve M12 orantı katsayıları farklı görünmelerine karşın, bunların birbirine eşit oldukları gösterilebilir. O halde, M12 = M2l = M alarak, 2 ve 3 Eşitlikleri
haline gelir. Bu iki denklem, biçim bakımından öz-indüksiyon emk olan ε = – L(dI/dt) e benzerdir. Karşılıklı indüktansın birimi Henry’dir.
Karşılıklı indüktans ile ilgili örnek
Elektrikli diş fırçası, kullanılmadığı süre içinde, fırçanın sapını tutacak bir tabanlığa sahiptir. Şekil 2a’da görüldüğü gibi, elle tutulan kısımda silindirik bir oyuk vardır ve tabanlık üzerinde bulunan bir silindir üzerine gevşek bir şekilde oturur. Bu aygıtın elle tutulan kısmı, taban üzerine oturtulduğunda taban silindiri içine yerleştirilmiş olan solenoiddeki değişen bir akım, elle tutulan kısım içindeki bobinde bir akım oluşturur. Oluşan bu akım, elle tutulan kısımdaki bataryayı doldurur.
Taban kısmını, l uzunluğunda ve NB sarım sayısına sahip (Şekil 2b), I kaynak akımını taşıyan ve A kesit alanına sahip bir solenoid olarak düşünebiliriz. El kısmında bulunan bobinin sarım sayısı NH dır. Sistemin karşılıklı indüktansını bulunuz.
Şekil2 (a) Bu elektrikli diş fırçası, batarya-yükleme sisteminin parçası olarak, solenoidlerin karşılıklı indüksiyonundan yararlanır, (b) NB sarımlı solenoidin merkezi etrafına sarılmış NH sarımlı bir bobin.
Çözüm: Tabanda bulunan solenoid, I kaynak akımını taşıdığından, iç bölgesinde oluşan manyetik alan
olarak bulunur. Tabandaki bobinin manyetik alanının, ellik kısmındaki bobinden geçirdiği Фвн, magnetik akışı ΦBH dır. Buradan karşılıklı indüktans
Alıştırma: NB = 1500 sarım, A = 1,0 х 10-4 m2, l = 0,02 m, NH = 800 sarım ise, bu iki solenoidin karşılıklı indüktansını hesaplayınız
Cevap:7,5 mH