Ana SayfaÇevre MühendisliğiKarbondioksit Emisyonunu Azaltan Robot

Karbondioksit Emisyonunu Azaltan Robot

İleride soluduğumuz havayı onlara mı emanet edeceğiz? NAS-DRA adındaki Hong Kong merkezli bir firma tarafından düşünülen bu sistem, şehirlerdeki Co2 emisyonunu (karbondioksit emisyonu) azaltıp, bundan enerji üretecek drone teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor.

Co2 olarak adlandırılan robotlar, 7/24 çalışıyor. Gün batımından sonra hava kararınca, reklam panolarına konup neonların yaydığı karbondioksiti absorbe ediyorlar. Bu işlem sayesinde dış kasadaki polimer yapı ısınarak çalışmak için gerekli sıcaklığa ulaşıyor. Polimer tabaka gerekli sıcaklığa ulaştığında etrafta salınan karbondioksiti toplamaya başlıyor. Bu sayede yeniden enerji için karbondioksit tüketmiş oluyorlar. Yani karbondioksit ile beslenen dronelar hayal edebiliriz :).

Karbondioksit Emisyonunu Azaltan Robot

Gün içerisinde ise bu dronelar, güneş olduğu sürece şehirdeki binalara tutunarak dış kasada bulunan bitkileri besliyorlar. Etrafta uçuşan bu robotlar havayı temizliyor. Ve bitkilerin ürettiği organik atıklar ise biyogaz dönüşümü ile enerjiye çevriliyor. Böylece ihtiyaç duyulan enerji karşılanmış oluyor. Yani öyle bir drone düşünün ki, şehirlerde havayı temizlemeyi görev edinmiş, hem kendi enerjisini üretebilen hem de  Co2 emisyonunu azaltabilen ultra kullanışlı tam bir çevre savaşçısı.

Tasarımcı Michael Jurgielewicz; “Bitkiler, drone ile koordineli çalışarak yeni bir melez tür ortaya çıkarmakta. Ana hedef  Co2 emisyonunu azaltmak. Sokaklarda uçuşan minik bahçelere dönüşüp hava kirliliği ile savaşmayı hedefliyorlar.” diyor.

Robotun üzerindeki bitkiler, hidroponik tarım dediğimiz topraksız beslenme yöntemi ile yaşıyor. Böylece bitkilerin su ihtiyacını da azaltmış oluyoruz.

Co2 adlı robotumuzun sahip olduğu teknoloji California Üniversitesi’nde yaratılmış. Kullanılan polimer yapı, çoğu kimyasal kozmetik ürünlerinde bulunan sıradan bir malzeme. Ancak bunu önemli kılan özellik, karbondioksit emilimi yapabilmesi. Örneğin uzay araçlarında  da gözenekli iç mekan malzemeleri bununla kaplanıyor. California Üniversitesi bilim adamları, bu polimer maddeye uyum sağlayan en iyi malzemenin isli silika olduğu kanısına vardılar. Bu malzeme çok yüksek miktarda  Co2 emilimi yapıyor. Ancak tüm absorbsiyon sürecini tersine çevirme durumu da var. 85 santigrat dereceye kadar ısındığında absorbe edilen tüm karbondioksiti salıyor.  Co2 parazit dronelar henüz deneme aşamasında ve en kısa sürede prototipin test aşamalarına başlanacak.

hava kirliliği

Test için pilot şehrimiz tabi ki de hava kirliliği sorunu olan Hong Kong.

Unutmamak gerekir ki; bu proje başarılı olursa, yenilerini teşvik edecektir. Böylece hava kirliliği ve küresel ısınmaya karşı bir robot teknolojisi gelişmeye başlar. Ancak gerekliliği tartışılır karbondioksit savaşçısı bu robotlar üretilirken, insanın da bir karbondioksit kaynağı olduğunu unutmamak gerekir. Yine yapalım derken yıkmamak için, doğal dengeyi bozmamak için dikkatli olmak gerekiyor. Teknolojinin ürettiği kirliliği teknolojiyle yenebilme adına saygılar, sevgiler :).

Hakan Uçar
Hakan Uçar
Merhaba ben Mühendis Beyinler yazarlarından Hakan, Çevre Mühendisiyim. Biyoteknoloji - Mekanik - Yapı ve Kimya başta olmak üzere mühendisliğe dair her konuya ilgiliyim. Bana göre mühendislik bir tutkudur ve kaynağı hayal gücüdür. Bilgimizi sizlerle paylaşmak ve Türk internet mecrasına katkıda bulunmak için buradayız. Takipte kalın ;) Sorularınız ve önerileriniz için; rhakanucar@gmail.com
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?