Ana SayfaBilimKar Kristallerinin Matematiği

Kar Kristallerinin Matematiği

Kar tanesi o kadar esrarengiz bir yapıya sahip ki insanlar kar yağdığı zaman gökyüzüne bakıp nasıl hayrete düşmezler anlamış değilim. Matematiksel ve fiziksel açıdan içerisinde barındırdığı bu enfes duygu matematikçileri başlı başına kıskandırmıştır. Yağan kar taneleri Allah’ın o eşsiz kudretiyle birbirlerine değmeden yeryüzüne kadar inmeyi başaran kar taneleri içerisindeki moleküler özelliği ile hiçbir kar tanesi bir diğeri ile benzer olmayı tercih etmemektedir.

Kar Kristallerinin Matematiği

Hiçbir kar tanesinin birbirine benzememesi bir yana tüm kar tanelerinde müthiş bir simetri vardır. Bilim dünyası kar tanelerinin bu şekilde bir simetriye sahip olmasına bilimsel açıdan bir anlam verememiştir. Matematikçiler kar tanelerini mikroskop altında incelediklerinde mikroskop altındaki tüm kar taneleri farklılık göstermiştir. Kar taneleri hakkında ilk çalışmalar 1611’li yıllara kadar dayanmaktadır. Johannes Kepler bir makalesinde kar kristallerinin bir altılı simetri şekillerinden bahsediyordu. Bu bahisten 20 yıl sonra Rene Descartes daha detaylı bir çalışma yaparak altıgenlerin de farklı biçimlerde olduğundan söz etmiştir.

kar tanesi

Kar taneleri hakkında mikroskobik ortamda çalışmalar yapan ilk bilim insanı Amerikalı Wilson Bentley elinde bulunan tüm kar taneleri örnekleminin incelenmesi neticesinde aşağıdaki 800’e yakın farklı modelleri resmetti. Wilson Bentley ne kadar bir Amerikalı bir fotoğrafçı olarak anılsa da yazdığı 3 kitapta – ki bu kitapların hepsi kar tanelerinin eşsiz durumunu betimliyordu – kar tanelerinin simetrik bir yapıya sahip olduğundan bahsetmiştir. Ama şöyle bir durum meydana geldi. Wilson Bentley hayatını şu soruya adadı.

“Kar tanelerinin başka hiçbir eşi olamaz mı? Kainatta bir kar tanesinin başka eşi yok mu? ”

Bentley’nin hayatı bunu anlamaya yetmedi maalesef. Birçok kar tanesini inceledi lakin hepsi birbirinden farklı bir şekile sahipti. Ama 2006 yılında Devlet tarafından finanse edilen, 20 milyon sterlin’lik (46 milyon TL) bir bütçeye sahip olan araştırmada bilim adamları Norwich kentinde özel mikroskoplarla düşen kar tanelerini inceledi. 2006 yılında çalışmalara başlayan bilim adamları en sonunda 3 Aralık günü “Bentley kar tanesi” ile tıpatıp aynı olan bir kar tanesi tespit etmeyi başardı. Hemen aşağıdaki gibi….

Bentley kar tanesi

 Bentley’nin haritalandırdığı şekillerin 20 kadarı aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

kar taneleri
Şu sözleri kar tanelerinden ne kadar etkilendiğini gösteriyordu.

“Mikroskobun altında kar tanelerinin mucizevi güzellikte olduğunu keşfettim. Bu güzelliğin başkaları tarafından görülmemesi ve gerekli önemin gösterilmemesi büyük bir kayıp. Her kristal bir tasarım harikası ve hiçbir dizayn bir daha tekrarlanmıyor…”

Bentley kar taneleri

Bentley kar taneleri dışında ayrıca bulut ve sis gibi suyun tüm formlarını da fotoğraflamış. Kar tanesi adam olarak adlandırılan Bentley yağmur damlası boyutlarını kayıtlayan ilk Amerikalı ve yine ilk bulut fizikçilerinden de biri.

Kar tanelerinde bulunan fraktal geometri yapısı kar tanelerinin matematiksel yapısını bizlere gösteren en önemli delillerden biridir. Kar taneleri “Koch Düzenine” göre Kaos kuramını sürdürecek şekilde dizayn edilmiştir. İç içe geçmiş sonsuza dek uzayan bu kar taneleri

Koch Düzeni

Kar tanelerinin oluşum biçimi kaos teorisinin ilgilendiği bir daldır. Matematiksel olarak her bir kar tanesi iç içe geçmiş n ve r olmak üzere tanımlanan altıgen şekillerinin bir fraktal düzeni ile oluşur. Buradaki n altıgen sayısı ve r ise genişliğidir. Amerikalı Fizik Profesörü Kenneth Libbrecht kar kristallerinin bu muhteşem yapısı üzerinde araştırma yapan bir başka bilim adamıdır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde çalışmalarını yürüten Libbrecht kar tanelerinin gerçek fotoğraflarını çekerek, Allah’ın yaratma sanatındaki kusursuz güzelliği gözler önüne sermiştir.

Referans:

1-) matematikciler. com/basimiza-gelen-mucize-kar-kristalleri
2-) kitaplikkedisi. com/sanat/wilson-bentley-her-bir-kar-tanesi-essizdir
3-) milliyet. com.tr/kar-taneleri-essiz-degilmis-magazin-1322606

Mushab Bedirhan Andız
Mushab Bedirhan Andız
Matematik Araştırmacısı ve Yazar

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?