Günümüzde eğitimi verilen mühendislik dallarından bir tanesi de adını sık sık duyduğumuz jeoloji mühendisliğidir. Peki, ismini bu kadar duyduğumuz jeoloji mühendisliğinin çalışma sahaları nerelerdir? Jeoloji mühendisleri genellikle açık alan arazisinde ve şantiyede çalışır. Bunların yanı sıra yer altı araştırmalarında da bulunabilirler. Ayrıca masa başı diye tabir ettiğimiz ofis ortamında da harita çizimi, harita okuma, yapılan araştırmaları inceleme ve raporlaştırma gibi alanlarda da çalışabilmektedirler. Az sayıda da olsa yapılan araştırmaları laboratuvar da inceleme görevinde bulunan jeoloji mühendisleri vardır. Jeoloji mühendisleri arazi çalışmalarını genellikle kuru ve sıcak havalarda yaparlar. Bu çalışmalar sırasında aylarca bu bölgede kalmak zorunda kalabilirler. Yaz aylarında açık arazi alanlarında çalışma gibi, aylarca bölgede çadırlarda kalma gibi zor şartlar altında çalışan bu meslek grubu üyelerinin aldığı maaşları incelemek gerekirse bu oldukça geniş bir yelpazede incelenebilmektedir. Çünkü jeoloji mühendisliği maaşları pek çok konu ele alınarak belirlenmektedir.
- Yüksek lisans yapıp yapmadığı
- Doktora yapıp yapmadığı
- Yabancı dil bilip bilmediği
- Çalıştığı alan (arazi, laboratuvar vb.)
- Çalıştığı sektör (Kamu-özel)
- Aile yaşantısı (evli-çocuklu vb.) gibi pek etken etki etmektedir.
Jeoloji Mühendisliği Maaşları
Ayrıca bütün bunların yanında ilerde kazanılan tecrübeyle kamu kuruluşunda Müdür veya müdür yardımcısı, uzman yardımcısı gibi statülere erişildiği takdirde de maaşa ek gelirler eklenmektedir. Kamu kuruluşunda işe başlayan bir jeoloji mühendisinin 2017 yılı itibariyle 3.000-4.250 arası bir maaşı bulunmaktadır. Bu maaş ek gelirlere, ek hizmetlere ve alana göre değişmektedir. Kamu dışında özel sektörde ki maaşlar ise çok büyük farklılıklar göstermektedir.
Özel sektörde kazanç iş tecrübesi ile doğru orantılıdır. Bu anlamda yeni mezun olmuş bir jeoloji mühendisi özel sektörde işe girdiği takdirde 1000-2000 TL arası bir maaş almaktadır. Yapılan işin ağırlığına göre bu maaş değişmektedir. Ortalama 5-6 yıllık tecrübeye sahip bir jeoloji mühendisi ortalama kamuda ki bir jeoloji mühendisiyle aynı maaşı almaktadır. Bunların yanında 10 yılı aşkın tecrübeye sahip ve işin ehli olan bir jeoloji mühendisinin maaşı özel sektörde 7-10 bin aralığına kadar çıkabilmektedir.
Bu tabloya bakacak olursak yeni mezun olan bir jeoloji mühendisinin kamuda çalışması, yıllarını bu mesleğe vermiş bir jeoloji mühendisinin ise özel sektörde çalışması daha çok kazanç getirecektir.