Merhaba Sevgili Mühendis Beyinler Takipçileri, bugün sizlere sıkça söz edilen iyi bir mühendis nasıl olmalı sorusunun cevabını kendi çapımda anlatmaya ve açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle iyi bir mühendis yeniliklere ve değişik fikirlere açık olmalıdır. Sabit bir fikre kapılıp yıllarca onunla hayatımızı sürdüremeyiz. Mühendis olmanın yanında o birey bir sanatçıdır. Sanatını teknolojiyi kullanarak şekillendirir. Örnek verecek olursak ilk bilgisayardan günümüze kadar gelişen teknolojiyi takip edersek devasa büyüklüklerden cebe sığacak kadar ufaldığımızı görebiliriz. Peki bu kadar gelişme nasıl oldu diye sorup kendimizi sınarsak ihtiyaçların doğurduğu sorunların yenilikçi fikirlerle geliştirilen başarılı çözümlerin aslında yetersiz olduğunu düşünen mucitlerin geliştirme çalışmaları sonucu olduğunu idrak etmemiz önemli bir konu oluyor.
Sizce günümüz teknolojisi her ihtiyacımızı karşılıyor mu? Bundan ilerisi için kurduğumuz planlar ütopik düşüncelerden daha fazlası olabilir mi diye sorgulayabiliyoruz. Aslında teknolojiyle ilgili kurulan hayaller ve planlar imkansız değildir. Babamın ilk cep telefonu aldığı günü hatırlıyorum. 5110 diye bir telefon şuan hiç değeri yok gibi fakat o zamanlar çok mükemmeldi benimde olsun diye babama ağlardım ve babam ‘Sana görüntülü telefon alacağım aradığım zaman ben seni göreceğim sen de beni göreceksin.’ demişti ve şuan o telefona sahibim. Bu cümleyi kurduğu zaman kulağa çok uçuk bir fikir gibi gelmişti ama aslında hiç de uçuk değilmiş. Yapılan bütün icatlar belli sorunlara çözüm olarak bulundu. Sorunları bakış açımızı genişleterek tespit edebiliriz. Tespit ettiğimiz sorunları güncel teknolojiyle çözmek için yollar aramalıyız. Ama ortada bir sorun daha var o da güncel teknoloji. Bunu çeşitli teknoloji dergileri, internet siteleri ve bunlar üzerine yazılmış makaleleri okuyarak takip edebiliriz. İmkanınız varsa seminerlere, fuarlara ve konferanslara katılmanızı tavsiye ederim. Bunları sadece ülkemizin sınırlarıyla sınırlandırmadan evrensel olarak yapmalıyız. Malum Japonya teknolojide çok hızlı gidiyor Almanya malzeme bakımından çok iyi buradaki gelişmeleri sürekli takip edip kendimizi güncel tutmalıyız.
Yaptığımız çalışmalar sonucunda bulduğumuz soruna en uygun malzemelerle maliyeti düşük verimi yüksek icatlar yaparak tarihe adımızı yazmamız için hiçbir engel yok. Sadece istemek ve istediğimiz şeye en uygun planı yaparak yola çıkmamız yeterli olacaktır. Bu yolda karşımıza birçok engel ve birçok sorun çıkabilir. Belki sonuca ulaşmak için yüzlerce defa aynı uygulamayı farklı malzemeler kullanarak tekrar etmek gerekebilir, eğer yılmadan yapmaya devam etmezsek adımızı bilen son kişi öldüğünde biz de ölürüz. Ülkemizde ve dünyada sorunlarına kendi çapında cevaplar bulmuş çok sayıda mucit var mühendis olarak bizim farkımız akademik bir eğitimden geçip başarılı olmamızdır. Eğer kendimizi alınan teorik eğitimlerle sınırlarsak pratiğe geçildiğinde hiçbir şey bilmiyormuş izlenimi verebiliriz. Kendimizi sadece teoride geliştirip pratikten yoksun bırakmamak iyi bir mühendis olabilmek için en etkili unsurdur.
Ülkemizde her yıl aynı dalda binlerce mühendis mezun olmakta ve iş imkanları da sınırlı olduğundan dolayı rekabet fazla, bu rekabetten galip olarak ayrılmak için kendimize ekstra özellikler yüklememiz gerekmekte. Peki bu ekstra özellikler nelerdir sorusuna en önemli cevap dil olur. Sadece ana dil yeterli olmuyor artık ve İngilizcenin de eski önemi kalmadı. Bunların yanına Almanca ve Japonca gibi teknolojide ileri olan ülkelerin dillerini de eklememiz gerekiyor. Cevaplar dil ile bitmiyor. Bilgisayar kullanma performansı ve alanımızda kullanılan programları ne kadar iyi kullanabildiğimizi de sorguluyorlar. Bunula ilgili sertifikalar alabilirsiniz. Bunlarla ilgili sorunları çözdükten sonra büyük ihtimal bir işe başlarsınız. Bundan sonrası sizin çalışma isteğinize ve hedeflerinize bağlıdır. Umarım herkes bu kadar emekten sonra hayatına başarılı bir mühendis olarak devam eder.
Konu ile ilgili diğer bir makale olan mühendislik öğrencileri için kendini geliştirme rehberi yazısına göz atabilirsiniz.
Vaktinizi ayırıp makalemi okuduğunuz için teşekkür ederim inşallah bazı konularda sizi aydınlatma başarısına ulaşmışımdır başka bir makalede görüşmek dileğiyle..