Her şirketin kendine göre bir maaş politikası vardır. Maaş politikası belirlenirken, yazılı kanunlar, kişinin iş performansı dikkate alınır. İşlem mühendisi; hastane, banka, belediye de çalıştığı gibi özel firmalarda da çalışabilir. İşlem mühendisi; telefon trafiğinden, müşteri yoğunluğundan ve sıra işleminden, herhangi bir telefon işinden, sistem kontrolünden, rutin bakım işleminden, elektronik sistemlerin kontrol edilmesinden sorumludur.
Aldıkları maaşlar incelendiği zaman ortalama 1800-3000 TL arası maaş aldıkları görülür. Kamuda bu ücret daha fazla olmakla birlikte 2000-4000 TL arasında farklılık gösterir. Özel sektörde en fazla ücret verilen işlem mühendisliği maaşları primlerle birlikte dolgun bir ücret olmaktadır. Konu maaş olunca insanlar işlem mühendisliği maaşları gibi bu konuya ilgi duyuyorlar. Kurumsal firmalarda işe yeni başlayan kişilere maaşlar yüksek gelirken, maaşların artmamasıyla birlikte bu durum sıkıntıya dönüşür. Özel firmalarda ise düşük maaşla işe başlanır ve kişinin performansına göre maaş artış gösterir veya sabit durur. Eğer okuduğunuz üniversitede gerekli donanımları aldıysanız, mühendislikten sektöründen dolgun ücretler kazanabilirsiniz.
Bu meslekte başarılı olmak okunulan okulla değil, tecrübeyle olur. Diğer mesleklerde de durum böyledir. Sayısal zekaya sahip olmak, çok iyi şekilde interneti kullanabilmek, okuduğunu çabuk anlamak gibi zekâ özelliklerine sahipseniz bu özellikler sizi bir adım öne taşıyacaktır. Diploma, maaş için çok önemli bir etkendir.
Yeni mezun işlem mühendisi hiçbir şey bilmese de en az 1500 TL kadar bir ücret alır. Ancak bu ücretin artması tamamen kişinin kendi inisiyatifindedir. İşinizi garantilemek için 1500 TL’den düşük bir ücret isterseniz o işi alamayabilirsiniz. Düşük maaş ücreti istemek sizi iyi göstermeyecektir. Çok yüksek ücret istememekte de fayda vardır. İşlem mühendisliği geçmişten günümüze kadar ilerleyerek ve gelişerek gelmiştir. İşlem mühendisliği durağanlığı kabul etmeyen bir meslektir. Her işlem mühendisi diğer işlem mühendislerinden farklı olmak zorundadır. Çalıştığı kurumda söz sahibi olmalı, bilgilerini en iyi şekilde aktarabilmelidir.
Maaşlar hesaplanırken; aile yardımı, evli-bekar olması, çocuklu çocuksuz olması dikkate alınır. Gelir vergisi oranı olarak uygulanmak zorundadır. 5 yıl veya daha az çalışan işlem mühendislerinin sosyal güvenlik kesintileri ayarlanır.