Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiIoT Kullanım Alanları: Endüstri, Ulaşım ve Lojistik

IoT Kullanım Alanları: Endüstri, Ulaşım ve Lojistik

Teknolojideki yeni gelişmeler ile birlikte günümüzde gelişmekte olan; endüstri, akıllı şehirler, tarım, ulaşım, sağlık, enerji ve daha pek çok sektörde faaliyet gösteren IoT teknolojisi; çalışma şeklini, çalışma süresini ve verimliliği olumlu yönde etkiliyor. IoT Analytics tarafından yayımlanan aşağıdaki Tabloda da görüldüğü üzere. IoT’nin hangi sektörlerde faaliyet gösterdiği, bu teknolojinin hangi sektörlerde daha çok kullanıldığı ve hangi sektörlerde arttığı IoT Analytics tarafından halen takip edilmektedir.

IoT Kullanım Alanları

iot kullanım alanları

Bu tabloda da görüldüğü üzere IoT teknolojisi çoğunlukla imalat ve endüstriyel alanlarda kullanıldığı görülmektedir. Ancak bu teknolojinin enerji, perakende ve sağlık sektörlerinde kullanımının artması da dikkat çekiyor. Ancak tabloda da görüldüğü gibi akıllı şehir ve inşaat sektöründe düşüş var. Bence bu düşüşün temel nedeni şehir altyapısının olmaması ve bu eksikliğe gereken önemin verilmemesi. Ancak son zamanlarda yapılan akıllı şehir uygulamaları ile birlikte bu sektörlere gereken önem verilmiştir. IoT Analytics’in raporlarına göre, akıllı şehir projelerinin ve bu şehirlerde yapılan projelerin sayısının arttığı görülmektedir. IoT teknolojisinin kullanıldığı sektörlere derinlemesine bakacak olursak.

Endüstriyel Sektörde IoT

endustri-4-0

Son yıllarda endüstriyel alanda kullanılmaya başlanan IoT, Endüstri 4.0 olarak bilinen dördüncü sanayi devrimini başlatmıştır. Bu sanayi devriminin başlamasıyla birlikte sektörde kullanılan makine ve makine ile ilgili süreçler, sensörler ve cihazlar yardımıyla akıllı nesnelere dönüştürülmüş ve bunlar tek bir panelden kontrol edilmeye başlanmıştır. Tek bir panelden kontrol, iş yükünü azaltmış ve çalışma süresini arttırmıştır. Ayrıca makinelerin sıcaklık, basınç değerleri, titreşim seviyeleri gibi bulgular sensörler yardımıyla uzaktan izlenebilmektedir.

Bu sayede makineleri arızalanmadan önce tespit ederek sektörde verimliliğin en üst seviyede tutulması hedeflenmektedir. Genel olarak sektördeki IoT uygulamalarının faydaları, zamandan tasarruf, daha verimli makineler kullanmak, işgücünün verimliliğini artırmak, üretimde kaliteyi ve karı artırmak olarak sıralanabilir. Bu uygulamalar sayesinde IoT, endüstriyel alanın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.

Ulaşım Ve Lojistik Sektöründe IoT

ulaşım ve lojistik sektöründe iot

Birçok sektörde olduğu gibi ulaşım ve lojistik sektörü de IoT’nin sunduğu fırsatlardan yararlanmaktadır. Nakliye ve lojistik şirketleri, nesnelerin hava, deniz ve demiryolu ile taşınması için geniş bir ağa sahiptir. Şirketler bu ağlarda hızlı veri akışına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle ulaşım ve lojistik firmaları gelişen teknoloji dünyasına yeni sensörler ve cihazlar yardımıyla ayak uydurmaktadır. Akaryakıt fiyatları, artan trafik, artan işçilik oranları sonucunda birçok şirket bu teknolojinin avantajlarını keşfetmeye başlamıştır.

Günümüzde IoT tabanlı dağıtım araçları, sensörler yardımıyla şirketlere pozitif verimlilik sağlıyor. Ayrıca bazı şirketler, teslimat rotalarını iyileştirmek ve ortaya çıkabilecek gecikmelere veya sorunlara bulut sisteminden yararlanarak yanıt verebilmek için akıllı lojistik uygulamalar geliştiriyor. Akıllı tedarik zinciri sayesinde teslimat araçları kolaylıkla takip edilebiliyor. Ulaşım alanına gelince, araçlarda kullanılan IoT şaşırtıcı bir şekilde büyüyor.

Toplu ulaşım sistemlerinde IoT, büyük veri ile birleşerek şehirdeki ulaşım ağının verimliliğini artırıyor. Araçlara yerleştirilen cihazlar ve sensörler sayesinde anlık yolcu sayısına ulaşılabiliyor. Bu sayede yoğun hatlar tespit edilerek anında müdahale yapılabiliyor. Ayrıca otomobil sektörü de bu teknolojiden nasibini alıyor. Otomotiv Endüstrisi çalışma grubu raporuna göre, “Ağlı otomobil pazarı yalnızca 2018 ile 2019 arasında %45 büyüdü ve küresel sevkiyatların 2023 yılına kadar 76 milyon birimi aşması bekleniyor.” Araba şirketleri ve toplu taşıma sistemleri, IoT’nin avantajlarının farkındadır ve bundan en iyi şekilde faydalanmaya çalışmaktadır.

Selim Özcan
Selim Özcan
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisiyim, araştırma yapıp yeni bilgiler öğrenmek için sayfamda elektrik ve elektronik ile alakalı makaleler yazıyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?