Günümüz teknolojisinde farklı internet bağlantı çeşitleri vardır. Bu bağlantılardan bazıları: DSL, VDSL, VDSL-Vectoring ve FTTH’dır. Bugün bu bağlantı çeşitlerini kullandıkları kablo türleri ve ulaşabildikleri maksimum hızlara göre inceleyeceğiz. Farklı bağlantı çeşitleri:
DSL: Digital Subscriber Line kelimelerinin baş harflerinden adını alan bu teknolojinin Türkçe karşılığı Dijital Abone Hattı‘ dır. DSL-Teknolojisinde (resimdeki 1 numaralı ev) dağıtım santralinden(Resimde: Vermittlungsstelle) caddeye, caddeden kapının önünde bulunan dağıtım kutusuna ve bu kutudan eve giden kabloların hepsi bakırdır(Resimde: Kupfer). Bakır kablolar dış etkenlerden kolayca etkilenebildiği için, DSL-Teknolojisi ile çok yüksek hızlara(fiber optik kablolara kıyasla) ulaşmak mümkün değildir. DSL-Teknolojisinin teorideki maximum hızı 16Mbps’ dir.
DSL hız testi sonucu: İndirme hızı 11.54Mbps, Yükleme hızı 1.01Mbps
Resimde 2 numaralı evde bulunan VDSL (Very High bit rate DSL)’ in Türkçe karşılığı Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı‘ dır. DSL Teknolojisi ile arasındaki fark, dağıtım santralinden caddeye, caddeden kapının önünde bulunan dağıtım kutusuna giden kablonun fiber optik (Resimde: Glasfaser) kablo olmasıdır. Bakır kablolar dış etkenlerden kolayca etkilenebilirken, fiber-optik kablolarda böyle bir şey söz konusu değildir. Bu sebepten dolayı VDSL-Teknolojisi DSL Teknolojisne göre çok daha hızlıdır. VDSL-Teknolojisi’nde ulaşabilen maksimum hız 50 Mbps’dır.
VDSL hız testi sonucu: İndirme hızı 47.03 Mbps, Yükleme hızı 9.25 Mbps
VDSL Vectoring (3 numaralı ev):
Klasik VDSL Teknolojisi‘nin ulaşabildiği hızın 2 katına (100Mbps) ulaşabilen VDSL Vectoring Teknolojisi’nde kullanılan kablolar Klasik VDSL Teknolojisinde kullanılan kablolar ile aynıdır. Yani dağıtım santralinden caddeye ve caddeden evin önündeki dağıtım kutusuna kadar fiber optik kablo, dağıtım kutusundan eve kadar bakır kablo.
Klasik VDSL teknolojisinde kullanılan kabloların aynıları kullanılmasına rağmen VDSL Vectoring’i daha hızlı yapan şey, evin önünde bulunan dağıtım kutusunun içerisine eklenen Vectoring Teknolojisidir. Hızdan ziyade internet güvenliğinin daha önemli olduğu platformlar da mevcut olup internete bağlanma amacıyla kullanılmaktadır.
Vectoring Teknolojisi, modern kulaklıklarda bulunan Noise Cancelling Teknolojisi ile aynı görevi görmektedir. Yani bu teknoloji, ortamda bulunan ve düzensizlik (cızırtı) yaratan sinyallerin üzerini örter.
VDSL Vectoring hız testi sonucu: İndirme hızı 94.79 Mbps, Yükleme hızı 40.60 Mbps
Maalesef resimde bulunmayan ve yukarıdaki teknolojilerin arasında en hızlısı olan bu teknolojinin açılımı Fiber To The Home’ dur ve Türkçe karşılığı Eve Kadar Fiber‘dir. İsminden de anlaşılacağı üzere bu teknolojide, dağıtım merkezinden caddeye, caddeden evin önündeki dağıtım kutusuna ve dağıtım kutusundan evin içerisine kadar fiber optik kablo döşenmektedir. Daha öncede bahsettiğim gibi fiber optik kablolar dış etkenlere maruz kalmadığı için veri hızı kaybı yaşanmaz. Genelde sadece büyük şehirlerde bulunan FTTH Teknolojisinde ulaşılabilen maksimum hız 200 Mbps’dir.
Birkaç ek bilgi:
- Fiber optik kabloların dış etkenlerden kolayca etkilenmediğinden dolayı veri iletim hızında kayıp olmadığından bahsettik. Ancak bazı özel durumlarda veri hızında kayıp yaşanabilir. Bu durumlardan birincisi, kablonun damarlarında oluşabilecek kopukluk. Diğer durum ise kabloyu uzatmak için kabloya yapılan ek yeri. Bu ek noktalarında veri hızında kayıplar yaşanabilir.
- DSL Teknolojilerinin ulaşılabilecekleri maximum hız “Mbps” cinsinden verilmiştir. Mbps’ nin anlamı Megabit/saniye’dir. Burada açıklık getirmek istediğim nokta Megabit’tir. Çoğu kişi 1 bit’in 1 bayt olduğuna inanır. Ancak doğru olan: 8 Bit = 1 Bayt. Bu bilgi doğrultusunda, DSL Teknolojilerinin hızlarını MegaBAYT cinsinden verirsek:
DSL: 16 MegaBIT = 16/8 = 2 MegaBAYT,
Klasik-VDSL: 50 MegaBIT = 50/8 = 6,25 MegaBAYT,
VDSL-Vectoring: 100 MegaBIT = 100/8 = 12,5 MegaBAYT ve son olarak
FTTH: 200 MegaBIT = 200/8 = 25 MegaBAYT
Teşekkürler: Hız testi sonuçlarının resimlerini bana gönderen, Ozan Erik‘e (Klasik VDSL) ve Tobias Keller‘e (VDSL Vectoring), katkıları için teşekkür ederim.