İnşaatta hangi malzemeler kullanılır? İnşaat sürecinin en önemli kısımlarından birisi de yapı malzemelerinin seçimidir. İnşaatta kullanılan malzemeler çoğunlukla proje mimarı tarafından yapı tasarımı yapılırken türleri belirlenir. Yapının tasarım aşamasında proje mimarı tarafından belirlenen malzemeler sadece birim fiyat çıkartmak için bir ön bilgi verir. Malzemelerin türünün belirlenmesi sipariş için yeterli değildir.
Malzemelerin doğru seçilebilmesi için mimarın ve mühendisin ayrıntılı bir araştırma yapması gerekmektedir. Genellikle bir yapıyı yaparken ahşap, alçı, alüminyum, boru, çimento, demir, çelik, gaz beton, hazır beton, kireç, seramik, tuğla, kiremit kullanılır. Bunlar yapının oluşmasını sağlayan önemli malzemeler arasındadır. Her yapıda çimento, demir, çelik, alçı gibi malzemeler bulunur. Ancak gaz beton ve hazır beton gibi malzemeler yapının statiğine göre değişiklik gösterir.
İnşaat Malzeme Türleri
Çimento, kireç, demir, çelik gibi malzemeler en yaygın kullanılan yapı malzemeleridir. Ancak bu gibi malzemelerinde kendi içerisinde türleri vardır. Yapının özelliklerine göre karar verilir. Çimentonun dört türü vardır. Bunlar; puzolonik çimento, portland kompoze çimento, portland çimento ve beyaz çimentodur. Portland çimento en yaygın olarak bilinen ancak üretimi maliyeti yüksek olduğu için özel istek üzerine üretilen çimento türüdür.
Genellikle yüksek yapılar, yer betonları ya da köprülerde kullanılır. Puzolon katkılı çimentoların bağlayıcılık özelliği az olan çimento türüdür. Çimentolar içerisinde katılan maddelere göre ayrılırken, demir, çelik, tuğlalar ise ebatlarına göre farklı türlere ayrılmaktadır.
Tuğlalara genellikle boyutlarına göre adlandırılır. Bunun yanı sıra yığma, baca tuğlası, kare baca tuğlası, asmelon tuğla olarak da türleri vardır. Demir ve çelikler ise yarı çaplarına göre adlandırılırlar. Bunların da kullanım alanları yapılara göre değişiklik göstermektedir. Bunlar genellikle her yapıda kullanılan malzemelerdir. Bunların yanı sıra özel yapılarda kullanılan özel malzemeler de bulunmaktadır.