Ana SayfaSerbest Kürsüİnşaat Mühendisliği Alt Dalları

İnşaat Mühendisliği Alt Dalları

İnşaat mühendisliği alt dalları hakkında bilgi vermeden önce inşaat mühendisliği nedir, kısaca bunu açıklamaya çalışalım. İnşaat mühendisliği; malzeme, proje kontrol ederek inşaların yapım ve denetlemesini sağlayan mühendislik dalı inşaat mühendisliğidir. Bina, baraj, köprü, demir yolu vb. gibi inşaat gerektiren yapılar inşaat mühendislerinin denetimi ve kontrolü altındadır.

i̇nşaat mühendisliği

Yapıların tamamlanıp hizmete sunulmasında en önemli rol inşaat mühendislerine aittir. Yapılmış olan en ufak bir yanlış çok büyük kayıplara yol açabilmektedir. Bu nedenden dolayı inşaat mühendisliği bölümleri eğitim kalitesi yüksek bölümlerdir.

İnşaat mühendisi olmak için üniversitelerin dört yıllık inşaat mühendisliği anabilim dalından mezun olunmalıdır. İnşaat mühendisliği iş olanakları açısından oldukça zengin bir meslektir. Bu bölümü tamamlayıp mezun olanlar özel sektörler veya kamu kuruluşlarının yanı sıra kendi iş yerlerini de açabilirler

insaat-muhendisligi-nedir

İnşaat mühendisliği anabilim dalı kendi içerisinde beş ana alt dallara ayrılır.

İnşaat Mühendisliği Ana Alt Dalları;

Ulaştırma Ana Alt Bilim Dalı

Ulaşım ile ilgili kanalların inşa edilmesiyle ilgilenen alt daldır. Demir yolu ve kara yollarının tasarlanıp üst düzeyde fayda sağlanmasıyla ilgili çalışmalar sürdürür.

Hidrolik Ana Alt Bilim Dalı

Su ile ilgili tüm tesislerle ilgilenen alt daldır. Arıtma tesisleri, kanallar, barajlar, hidrolik santraller vb. gibi yapıların tamamının tasarımı ile ilgili çalışmalar sürdürür.

inşaat mühendisliği

Mekanik Ana Alt Bilim Dalı

Tüm mühendislik bilgilerinin öğrenildiği alt daldır.  Alanları ile alakalı formüllerin nasıl kullanıldığını ve matematik bilgisiyle birleştirilmesini öğrenirler.

Geoteknik Ana Alt Bilim Dalı

İnşaatın yapılacağı arazinin zemini ile ilgilenen alt daldır. Toprak kaymaları, heyelanlar, sel gibi doğal afet durumlarında yapıların dayanıklılık durumlarını incelerler. Zemin etütleri yaparak uygun temel sistemi oluşturmayı sağlarlar.

Yapı Ana Alt Bilim Dalı

Yapı anabilim dalı yapı malzemesi, yapı işletmesi, betonarme, ahşap-çelik, yapı statiği olarak beş bölüme ayrılır. Öğrenciler kullanılmış olan malzemeler ve yapılara gösterdikleri etki hakkında bilgi sahibi olurlar.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?