Ana Sayfaİnşaat Mühendisliğiİnşaat İçin Risk Analizi

İnşaat İçin Risk Analizi

Bilindiği gibi ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal düzenlemeler son yıllarda hızla artmış, iş sağlığı ve güvenliği prosedürleri uygulamaya konulmuş ve denetimlerine başlanmıştır. Bu anlamda işverenler için iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak ve bu önlemleri uygulamak yasal bir zorunluluk haline gelmiştir.

Özellikle çok ağır ve tehlikeli işler sınıfına giren sektörlerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini uygulamak çalışanlar ve işverenler açısından hayati önem arz etmektedir. Bu nedenle çok ağır ve tehlikeli iş yapılan iş yerleri kendi menfaatleri için asgari iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden çok daha fazlasını almak zorundadırlar.

i̇ş sağlığı ve güvenliğiİstatistiklere de baktığımız zaman ülkemiz ne yazıkki iş kazalarında Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise üçüncü sırada bulunmaktadır. İşte bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kaza riskini en aza indirmek gerekmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin ülkemizdeki en önemli uygulama alanlarından birisi de özellikle son yıllarda hızla artan inşaat sektörüdür. İnşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmadığı için geçmişte ölümlü ve yaralanmalı çok sayıda iş kazası meydana gelmiştir. Doğal hava şartlarından yürütülmesi, geniş ve dağınık bir sahada çalışılması, çalışanlar eğitim durumu, yükseklik gibi pek çok parametrenin inşaat sektöründe bir arada olmasından dolayı bu sektörde iş kazası riski diğer sektörlere oranla çok daha fazladır. Bu yüzden inşaat sektöründe iş kazalarını önlemek amacıyla iş sağlığı ve güvenliği önlemleri kapsamında inşaat için risk analizi raporları düzenlenmekte ve tüm iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri bu rapor doğrultusunda alınmakta ve inşaat bu rapor doğrultusunda ilerlemektedir.

A Grubu İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları tarafından düzenlenen risk analizi raporlarında şantiye güvenliği, inşaat sahasına izinsiz girişler, yangın, deprem, çökme riski vb. gibi pek çok riskin değerlendirmesi ve olası kaza durumları yer almaktadır. Risk analizi raporlarında risk içeren tüm durumların risk derecesi, olasılık oranı ve şiddeti ile öncelik derecesi mutlaka belirtilmelidir. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı tüm kaza risklerine karşı alınabilecek önlemleri belirlemeli ve bunun denetimini yapmalıdır.

İnşaat sektöründeki iş kazalarını, bu kazalar sonucundaki ölümleri ve yaralanmaları en aza indirebilmek için risk analizi raporlarının harfiyen uygulanması, uygulamayanlar içinse gerekli cezai müeyyidelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Sevil Kutlu
Sevil Kutlu
Merhabalar ben Sevil Kutlu. Mühendis Beyinler'de sizlere bilgilerimi ve tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?