Ana Sayfaİnşaat Mühendisliğiİnşaat Güvenliği Nasıl Sağlanmalıdır

İnşaat Güvenliği Nasıl Sağlanmalıdır

Dünyanın neredeyse her ülkesinde ölümlü iş kazalarının en fazla görüldüğü sektörlerden biridir inşaat sektörü. Her yıl Amerika’daki ölümlü iş kazalarının civarının inşaat sektöründe oluştuğu gözlemlenmiştir. Japonya’da ise bu oranların %40-%42 oranlarına çıkabildiği bilinmektedir. Bu istatistikler inşaat sektörünü ölüm oranı en yüksek çalışma alanlarından biri yapmaktadır.

İş kazası sonucunda inşaat sektöründe görülen ölümlerin %24’ü elektrik çarpmasından, %23’ü makinelere çarpmak veya makinaların arasında sıkışmaktan,%26’sı malzeme taşımı sırasındaki kazalardan (nesnelerin çok yükseklerden düşmesi),%30’u düşmelerden ve %7’si diğer tehlikelerden gerçekleşmektedir. Peki inşaat güvenliği nasıl sağlanmalıdır?

İnşaat Sektöründe Çalışanlar İçin Sağlık ve Güvenlik Önlemleri

İnşaat Güvenliği Nasıl Sağlanmalıdır

Diğer sektörlerde de olduğu gibi Kişisel Koruyucu Donanım kullanımı, iş kazalarını ve hastalıklarını önleme konusunda inşaat sektörünün olmazsa olmazlarındandır.
İnşaat sahası içerisinde sürekli süreyle baş koruyucu başlıklar, kasklar ve baretler kullanılmalıdır. Zira inşaat sektöründeki ağır yaralanmaların ve bazı ölümlerin nedeni yükseklerden düşen cisimlerin baş ya da kafa bölgesine düşmesi sonucu ortaya çıkar.

İnşaat sektöründe çalışan insanların uzun süreli ve yoğun bir şekilde solvanlar, zamklar yapıştırıcılar ve asfalt gibi kimyasallara maruz kalması oldukça muhtemeldir. Bu tarz kimyasalların, ortamdaki kum ve tozların uzun süre inhale edilmesi vücutta kalıcı hasar bırakabileceğinden, bu tarz tehlikelere önlem olarak işçilerin ve çalışanların sürekli olarak toz maskeleri ve gerekirse solunum cihazlarıyla çalışması gerekmektedir.

İnşaat sektörünün ve teknolojinin de gelişmesiyle inşaat alanlarında çeşitli makinelerin kullanımı artmış, dolayısıyla etrafa verilen gürültü miktarı ve rahatsızlığında bir artım gözlenmiştir. Binaların yıkımında özel olarak kullanılan vinç, greyder, kepçe gibi makineler sadece onları kullananlara değil, etraftaki diğer işçiler ve çevre sakinlerinde de işitme sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle inşaat alanlarında ve yakınlarında sürekli olarak kulaklıklar ve kulak tıkaçları gibi kulak koruyucu donanımlar kullanılmalıdır. Gürültü yönetmeliğinde gösterilen ölçümler yapılmalı ve önlemler alınmalıdır.

İlk Yardım

İnşaat sektöründe alınan önlemlere rağmen iş kazalarındaki ölüm oranlarının fazla olmasının bir diğer sebebi ise ilk yardım konusundaki bilgi eksikliği ve yanlış uygulanan ilk yardım teknikleridir. Bu nedenle sektörde çalışan her işçiye ve yöneticiye ilk yardım eğitimi verilmesi ve ilk yardımın önemi anlatılmalıdır. Böylelikle inşaat sektöründeki iş kazalarının önüne geçilebilir ve sektörde azami güvenlik ortamı sağlanır.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?