Ana SayfaRöportajYerli Çizim Programı KediCAD ile Röportaj

Yerli Çizim Programı KediCAD ile Röportaj

  1. Türkiye’nin ilk yerli endüstriyel tasarım programını bize kısaca anlatabilir misiniz?

KediCAD 2 boyutlu tasarım programıdır. Teknik çizim dışında mühendislik hesapları sayesinde de tasarımcılara yardımcı olmayı hedeflemektedir.

  1. KediCAD kendi sınıfındaki CAD programlarından ayıran en önemli özelliği nedir?

Biraz önce dediğim gibi çok kullanılan programlar sadece çizim yapmaktadır ancak KediCAD tasarımla ilgili her konuda tasarımcıya yardımcı olmaktadır. Örnek vermek gerekirse, tasarımları makro ile hızlandırmak, çizim sırasında sonlu eleman analizi yapabilmek, temel tasarım hesapları ile kurulu olması, hatta CNC için g-code üretimine kadar tasarımda olacak tüm unsurları en kolay hale getirmeye çalışıyoruz.

  1. KediCAD hiçbir devlet desteği olmadan geliştirilmiş, karşılaştığınız zorluklar hakkında neler söylemek istersiniz? 

KediCAD’de sadece g-code bölümünün geliştirilmesi esnasında KOSGEB Ar-Ge desteği aldık. Ancak oradan da bürokrasi yüzünden faydalanamadık… Bunun dışında kediCAD’in kodlama bölümünü tek başına geliştirmeye çalışmam tabii ki en büyük zorluk. Tanıtım ve grafik konusunda yardımcı olan arkadaşlar var. Buradan onlara tekrar teşekkür ederim. Güzel bir destek veya sponsor vb. bulabilirsek tam zamanlı olarak KediCAD’i geliştirmeye zaman ayırabilirim.

  1. Projenizi Dünya çapında yayma girişimlerinizi takdir ile karşılıyoruz, sanırım ekibiniz Pardus ile de ortak çalışmış, bu konudaki hedefleriniz ve ileriye dönük planlarınız nelerdir?

Pardus topluluk sürümüne KediCAD kurulu gelmektedir. Fakat tüm diğer Linux platformları içinde KediCAD kurmak mümkündür. KediCAD in yaygınlaşması ile ilgili olarak Türkiye’de ve dünyada kullanımı için hedeflerimizi belirledik. Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’de bilinen ve çok kullanılan CAD yazılımı olması için uğraşacağız. Sonraki 5 yıl içinde de Tüm dünyada aynı seviyeye gelmesi temel hedefimiz.

  1. Linux ortamı dışında başka platformlar içinde geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

KediCAD de şuan yazılan kod 100 bin satırı geçti. Bu kadar kodu Windows gibi başka bir sisteme taşımak oldukça zahmetli ve zaman isteyen bir iş ama KediCAD geliştirmeye gönüllü olacak arkadaşlar olur ve bir grup kurarak onların bu işi yapmasını sağlayabiliriz. Şu anda benim için tek başına bunu gerçekleştirmem imkânsız ve önümüzdeki 10 yıllık süreçte planlanmıyor. Bunun yanında KediCAD Windows sistemlerde sanal makine kurarak kullanılabilmektedir.

kedicad

  1. Kaç kişilik bir ekip ile çalışarak geliştirdiniz?

Kodlama kısmında yalnızım. Tanıtım kısmında Başını Eyüp Ateş’in çektiği gönüllerimiz var. Özellikle üniversitelerde KediCAD gönüllülerinin karşılığı ödenemez çalışmaları var.

  1. Programınız özellikle Sonlu elemanlar ve G kodları üretme gibi birçok mühendislik hizmetlerini de içinde barındırıyor. Peki, kullandığınız hesap yöntemleri ve teorik yaklaşımlar uluslararası standartlar ile değerlendirildiğinde bulduğumuz sonuçlar diğer analiz programlarına göre ne ölçüde hassas doğruluk payına ulaşabiliyoruz?

 KediCAD Sonlu eleman analizleri konusunda z88 yazılımını kullanmaktadır. Z88 Almanya’da Müh. Prof. Frank Rieg tarafından geliştirilmiş yazı tabanlı bir yazılımdır. 2 Boyutlu sonlu eleman analizi yapan az sayıdaki yazılımdan biridir. Von Mises/Rankine ve Tresca teoremlerine göre ayrı ayrı hesap yapabilmektedir. KediCAD burada çizimi z88 programına uygun olarak göndermekte ve sonuçları çizim olarak göstermektedir. G-Kodlarına gelince G-Code tüm dünyada standarttır. Kodlarda sadece işleme takımlarının yeri değişmektedir. G-Code da sadece takım değişikliği tanımlanmaktadır. Yani KediCAD her iki işlem için standartlara uygun çözümler sunmaktadır. Yine çizimlerle ilgili olaraktan KediCAD hemen hemen tüm CAD yazılımlarının ortak kayıt formatı olan dxf’yi kullanmaktadır. Dxf dosya açmakta ve kaydetmektedir. Bu sayede KediCAD de yapılan çizimi diğer CAD programları ile açıp kaydedebilirsiniz.

8. Ar-Ge çalışmasını ne derecede yapmaktasınız, tüm çalışmalar sıfırdan mı başladı?

KediCAD geliştirmesinde sonlu eleman analizlerinde kullanılan z88 programı dışındaki tüm çalışmalar sıfırdan yapıldı.

  1. KediCAD’de Tasarımcılara sunulan imkânlar nelerdir?

Tasarımcıların KediCAD kullanmak için temel olarak faydalanabileceği bazı kodlar hazır yüklü olarak gelmektedir. Bunlardan en önemlileri;

  • Hidrolik Analiz: KediCAD hidrolik devre kurmada ve bunun analizlerini yapmada kolaylık sağlamaktadır. Temel hidrolik devre elemanları ile her noktadaki basınç kuvvet vb. sonuçları takip etmek mümkündür.
  • Mukavemet hesapları: Mühendislikte çok kullanılan, eğilme, burulma, burkulma gerilmeleri, güç, kuvvet, sehim vb. hesapları yapılabilmektedir.
  • Atalet/Mukavemet hesabı: KediCAD de herhangi bir çizimin atalet/mukavemet hesapları yapılabildiği gibi standart elemanlar içinde bu değerler bulunmaktadır.
  • Makro oluşturma: KediCAD ile genel olarak birbirine benzeyen çizimlerinizin makrosunu hazırlayarak istediğiniz değişikliklerle hızla çizim yapmanız mümkündür.
  • Yukarıda anlatılmış olan sonlu eleman hesabı
  • Yine bahsettiğimiz G-Code oluşturma
  • Temel dişli hesabı / Redüktör tasarımı
  • Standart keçe, rulman, kama seçimi
  • Birim çevirici
  • Daha çok basit aşamada da olsa 2 boyutlu animasyon
  1. Ürününüze yurt dışından ve yurt içinden ne oranda talep gelmektedir?

KediCAD internetten ücretsiz olarak tasarımcıların kullanımına sunulmuş bir yazılımdır ve çok değişik indirme adresleri bulunuyor. Son sürümü için her zaman kedicad.com adresinden indirilmesini tavsiye ediyorum. Yurtdışından çok değişik ülkelerden zaman zaman sorular gelmekte ama indirme sayısını ayrıca takip edemiyoruz.

  1. Halkımızdan beklentileriniz nelerdir?

Tasarımcılardan teknik ressam ve mühendis arkadaşlardan beklentim, KediCAD e sahip çıkmalarıdır.

Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?