Ana SayfaHavacılık ve Uzay Mühendisliğiİlk Türk Uçağı ve Vecihi Hürkuş

İlk Türk Uçağı ve Vecihi Hürkuş

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda Vecihi Hürkuş’u ve ilk Türk uçağı hakkında küçük ve öz bilgiler vermek istiyorum. Öncelikle Vecihi Hürkuş’u tanıyalım.

Vecihi K-VI

Vecihi Hürkuş; 6 Ocak 1896 tarihinde Istanbul’ da doğdu. I. Dünya Savaşına katılır ve yaralanır. Yaralandığı için İstanbul’a döner ve Yeşilköy Tayyare mektebinde pilotluk için eğitimine başlar. Aldığı eğitim sonucunda pilot olarak çıkar ve I.Dunya Şavasında 7.ci Tayyare  Bölüğünde pilot olarak görev alır ve Ruslara karşı  bombardıman uçuşları yapar. Savaş ilerledikten sonra Vecihi Hürkuş Ruslara esir düşer, Hazar denizinde bulunan Nagir adasından yüzerek İran’a oradan yurduna geçerek 9.cu Harp Tayyare bölümünde görev almıştır.  İleri zamandalarda, askeri havacılıktan ayrılarak kendine özgü uçak tasarımı ve üretimi için çalışmaya başlamıştır. Bu çalışmalar Türkiye havacılık için köklü bir tarih olmaya hazır olmuştur. Bu çalışmaların meyvesi;

İlk Türk Uçağı

VECİHİ K-VI :

Vecihi Hürkuş; I.Dünya Savaşında her türlü uçak modeliyle uçmuştur. (Alman, Fransız, İtalyan ve İngiliz tipi uçaklar.) Vecihi milletine düşkün bir adam olarak bilinmiştir ve bunun sonucunda neden kendi uçağımız yok sorusunu kendisine ve takım arkadaşlarına aşılamıştır. İcatçı ruhuyla bir Türk uçağı tasarımı yaparak hayata geçirmiştir. Haziran 1923’te Edirne’de arızalandığı için terk edilen İtalyan uçağını almak için arkadaşı Eşraf ile memur edilmiştir. Kısa zamanda tamir edilip  iki motorlu kaproni tipinde uçağı Edirne’den İzmir’e getirirler. O zaman ki Hava Kuvvetleri Müffetişi Albay Muzaffer bey çok etkilenmiş ve getirilen uçağın ismini ”Vecihi” olmasını ister. Vecihi bu olaydan aynı şekilde etkilenip ona yapmak istediği Türk uçak projesini sunmuştur ve kabul edilmiştir. 23 Haziran 1923’te daha Cumhuriyet ilan edilmeden  Vecihi K-VI tasarlar ve teknik çizimleri kısa sürede tamamlar. Motoru hariç diğer parçaları kendileri yapmışlardır. Motor ; Yunanlılardan ele geçirilen uçakların motorlarından yararlanılmıştır.Bu olaylar bizim için Dünya’da  Türk havacılığın ilerleme devresi idi. 14 ayda Vecihi K-VI tamamlar ve Seydi köy hava meydanına taşınır. Vecihi için herşey gayet güzel gidiyordu fakat bir sorun vardı. Uçuşuna onayı vericek yeterli bilgide mühendis ve ekipman olmadığı için herşey Vecihi’ye kalmıştır. ( Uçuş testleri , motor kontrolleri.) Kendisine güvenir ve uçuşı gerçekleştiren Vecihi emniyetli bir biçimde iner. Uçuş 15 dakika sürer çünkü uçuş testleri uluslar arası standartlarda 15 dakika olarak kabul edilmiştir.


VECİHİ K-VI TEKNİK ÖZELLİKLERİ

  • Görev: Keşif
  • Mürettebat: 2
  • Motor: Benz III
  • Motor Gücü: 200 hp
  • Azami Hız: 207 km/h
  • Kalkış Ağırlığı: 1270 kg
  • Kanat Açımı: 11,70 m
  • Uzunluk: 7,61 m
  • Yükseklik: 3,0 m
  • İmalat Adedi: 1 adet
İlker Coşkun
İlker Coşkun
Eğitimimin 12 yılını Türkiye'de aldım ve üniversite eğitimimi yurt dışından gerçekleştiriyorum. Şuan havacılık ve uçak mühendisliği öğrencisiyim. Elimden geldiği kadar sizlerle bilgimi paylaşacağım.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?