Türkiye’nin ilk kadın matematik profesörü Selma Soysal 1924 yılında Zonguldak’ta doğmuştur. Çocuk yaşlarında Fransızca ve Rumca öğrenir. İlköğrenimini Zonguldak’ta tamamladıktan sonra İstanbul’a gelerek Çapa Kız Öğretmen okuluna parasız yatılı olarak yerleşmiştir. Daha sonra Kandilli Kız Okuluna geçerek öğrenimine devam etmiştir. 1941 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik – Astronomi bölümüne girdi. Dönemin en iyi hocalarından biri olan Cahit Arf ile çalışma imkanı buldu.
Cahit Arf’le sonsuz boyutlu Hilbert Uzayları hakkında doktora tezini yazdı. Doktorasını bitirdikten sonra ülkeden ayrıldı. Dönemin en iyi araştırma kurumlarına giderek doktora sonrası araştırmalar yaptı. 1951 yılında Henri Poincare Enstitüsünde sonra Londra daha sonra Amerika’daki MIT’de çalıştı. İstanbul Teknik Üniversitesinde 47 yıl boyunca İnşaat Fakültesinde Yüksek Matematik kürsüsü başkanlığını yürütmüştür.
Selma Sosyal’ın Matematik İndeksli dergilerde Fonksiyonel Analiz ve Operatör teorisi konularında 1949 ve 1967 yılları arasında yazılmış 4 tane makalesi bulunmaktadır. 1967 yılında yayınlanan ve yüksek matematik derslerinin notları niteliğindeki kitabı Reel Sayılar Sistemi üzerine bir de kitabı bulunmaktadır.
Selma Soysal‘ın kardeşi hukukçu ve siyaset adamı Prof. Dr. Mümtaz Sosyal’ın da bir bilim kadını olan ablasının İTÜ çatısı altında binlerce öğrenci yetiştirdiğini dile getirerek, “İTÜ’de matematik alanında yapılan çalışmalarda Selma’nın da katkısı var diye düşünüyorum. Selma Soysal, bir bilim kadını ve çağdaş bir Türk kadını olarak ülkemizi yurt dışında gururla temsil etmiştir. Ben bir insanın, bir hocanın, bir akademisyenin, bir üniversitenin nasıl olması gerektiğini onu izleyerek öğrendim” şeklinde konuştuğu belirtildi.
Selma Soysal 2011 yılında hayata gözlerini yummuştur.