Ana SayfaBilimİlk Kadın Bilgisayar Programcısı: Ada Lovelace

İlk Kadın Bilgisayar Programcısı: Ada Lovelace

Ada Lovelace… Bugün bilgisayar ve matematiği birleştiren dünyanın ilk kadın yıldızıdır. Birçok mühendislik alanında başarılarının yanında matematiksel zekasıyla da tanınan Lovelace kadınlar için de bilim teknoloji ve mühendisliğin simgelerinden biri haline gelmiştir. Her yıl ekim ayında kutlanan Ada Lovelace günü onun ne kadar değerli biri olduğunun apaçık göstergesidir. İngiltere sınırlarında 1815 yılında Londra’da doğan Lovelace matematiğe düşkün bir çocuk olarak tanınır. Nedendir bilinmez ama henüz çok küçük yaşında matematikte çok ileri seviyeye gittiği bilinir. Annesinin de bilime düşkün bir kadın olması tahminlerimize daha yakın bir düşünüşü getirmektedir.

İlk Kadın Bilgisayar Programcısı

Babası ve annesi gibi şiirle de ilgilense de asıl şiirin matematik olduğunu söylemiştir. Babası ünlü İngiliz şair Lord Byron’dur. Hayat bu ya! 8 yaşında babasını kaybeden Ada Lovelace babasını hayatı boyunca hiç görememiştir. 13 yaşındayken yaptığı bir uçağı momentum korunumlarını da dahil hesaplayıp uçurabilmiş ve aile çevresi onun ileride gerçekten çok önemli bir yere geleceğini düşünmüştür. Dedikleri gibi de oldu. 17 yaşında kendine hedef koydu ve matematik ile teknoloji dersleri almak için girişimlere başladı. Hemen hemen herkesin bildiği Kümeler Kuramı’nın önemli temsilcilerinden biri olan De Morgan’dan dersler alarak matematik derslerinin temellerini atmıştır.

O kadar güzel çalışmalara imza atıyordu ki bunları yayımlaması gerekiyordu. Fakat 1830’lu yıllarda kadın ve erkek ayrımı bilimde de önemli derecede hissediliyordu. O dönemler herhangi bir kadının bilimsel bir bilgi paylaşması ve yayınlaması kesinlikle hayaldi. Ada Lovelace ismini gizleyerek ve isimlerinin baş harflerini kısaltarak A.A.B şeklinde bir isim kullanarak bilimsel bir dergide ilk defa kadın olarak yayın yapmayı başaran kişi olmuştur.

Ada Lovelace kimdir

1835 yılında Baron William King’le evlenen Ada kendini bilime adamış ve aile hayatına kendini adapte edememiştir. İlerleyen dönemlerde madde bağımlılığı ile birlikte sağlığının kötüye gitmesinden dolayı henüz 36 yaşında hayatını kaybetmiştir. Hayatının dönüm noktalarından biri Fransızca olarak yazılan ve bir bilgisayar tasarımını yapan Charles Babbage’nin makalesini İngilizceye çevirip bir İngiliz mühendise göndermesiyle başlar.

Bunun ardından Babbage ile uzun yıllar görüşen Lovelace makaleyi geliştirerek bu makaleye iliştirdiği notlar ile Babbage’e gönderir ve bu onu derinden etkiler. Makaleye iliştirdiği notlarda karmaşık sistemlerin nasıl çözümlenebileceğinden bahsediliyordu. Bunun için ise matematiğe başvurmuş ve Bernoulli sayıları ile ilişkisinden bahsetmiştir. Bu ise bilgisayar tarihinde somut bir makineye uygulanabilecek olan ilk bilgisayar programıydı.

1979 yılında Amerika Birleşik Devletleri Savunma Sanayisi tarafından geliştirilen en önemli programa dilleri kategorisinde onun onuruna “ADA” ismi verilerek listeye dahil edilmiştir. Ekim ayında kutlanan Ada Lovelace günü (13 Ekim civarı) kadınlarında bu dünyada bilim ve sanat yapabileceğini hatta yaptıklarında en güzellerini yapabileceğini anlatmak adına kutlanır.

Ada Lovelace hayatı

Programcılığın temelini atan kadın Ada Lovelace bugün tüm bilgisayarlarda kullanılan önemli bir program dilini de ölmeden önce İngiliz mühendis arkadaşları ile paylaşmıştır. Bir söylentiye göre Apple şirketinin kullandığı programlama dili Lovelace’ın ölmeden önce yazdığı kağıtlardan toplanan karma bir altyapıdan ibaret olduğu bazı önemli bilgisayar mühendisleri tarafından iddia edilmektedir.

Mushab Bedirhan Andız
Mushab Bedirhan Andız
Matematik Araştırmacısı ve Yazar
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?