Merhabalar bu yazımda siz öğrencilere iç mimarlık hakkında bilgi vermek istiyorum. Mimarinin en zevkli, en çok çeşitli, tasarlama yelpazesi sınırsız bir dalı iç mimarlık, 20. yüzyılın başlarından itibaren bir meslek kolu haline gelmeye başlamış olup, esas temelinde görsel sanatların harmanlanması yatar. Herhangi kapalı veya yarı açık bir mekânın; bu bir ev, ofis, cafe, restaurant, tarihi binalar, ticari veya sosyal yapılar vs. her yer olabilir, amaç o mekânın, estetik ve ergonomik yapısına, müşterinin isteklerine, gereken ihtiyaçlarına, ekonomik şartlarına uygun olabilecek ve ayrıca mimarinin temel ilkelerine ters düşmeyecek projeleri tasarlayıp, hayata geçirmektir.
İç Mimarlık
Türkiye’de iç mimarlık eğitimi, ilk kez 1925 yıllarında Sanayi-i Nefise Mektebi (şu anki adı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi)’nde başlamıştır. Üniversitelerin 4 yıllık temel sanat, fotoğraf, mobilya tarihi, bilgisayarda tasarım, kuramlar ve yönetim gibi lisans programından eğitim alınmış olması ve TMMOB İç Mimarlar Odası’na kayıt yaptırmış olmak gerekir. Özel sektörde hizmet verebilecekleri gibi, kendi bürolarını açmaları da mümkündür. İç mimarlık, üst düzey bir görsel yeteneğe, yaratıcılığa, planlama yetisine, iş disiplinine, teknik bilgiye ve yeniliklere açık olmayı gerektirir. Tasarım yapılacak mekânın büyüklük ve küçüklüğüne göre uygun çözüm önerileri getirmek, ısıtma-soğutma, havalandırma, aydınlatma tesisatlarının, seramiğinden, ses yalıtımına, duvarlara uygulanacak boyalardan, mobilyalara kadar, uygun koşullarda yapılmış, çizilmiş, tasarlanmış olması gerekir.
İç mimarlık eğitimi çok zor bir süreçtir. Eğer bölümünüzü severseniz çok keyifli ve bu zorluğu görmezsiniz. Eğer sevmeden okur iseniz çok zorlu bir süreçtir. Sabahlara kadar projeler hazırlarsınız, jurilere çıkarsınız, meşaketli bir öğrencilik süresi geçirirsiniz. O yüzden önce öğrencilerin bu meslek ile ilgili doğru araştırma yapmaları gerekmektedir. Eğer isteğiniz var ise, yetenek bir şekilde geliştirilir. Yani kalem gücü tabiki çok önemli ama, bir miktar resim yeteneği ve kalem tutma yeteneğide olmalıdır kişinin. Şuan sadece bilgisayar kullanarak autocad gibi bir yığın bilgisayar programı ile işlerini yürüten mimarlar bulunmakta. Ama müşteriden iş aldıkları zaman bir şeyler anlatabilmeleri açısından bu kalem becerilerini geliştirmeleri lazım, sadece bilgisayar ile olacak bir iş değildir. İlk tanışmada veya ilk mekan görme sırasında onlara çok rahat anlatmaya çalıştıkları şeyi karalayarakta gösterebilirler. Dolayısıyla öğrencilerin el yeteneklerini geliştirmeleri gerekir.
İç mimarlık, çalışma prensibinde öncelikle değişiklikler saptanır, mekâna konulacak eşyaların gerekli çizimleri yapılır. Malzemenin kalitesine, cinsine karar verilir, satın alınacak ürünlerin fiyatları, işçilik masrafları da eklenerek bir maliyet hesabı çıkartılır, müşteriye sunulur. Beğenilmesi durumunda, satınalmalar gerçekleştirilir, proje gereği yıkılacak bir duvar, bölme, alan varsa yıkılır ve diğer uygulanacak işlemlere geçilir. Duvarlar boyanır veya kaplama yapılır, zemin parkeleri yapılır, aydınlatma, ısıtma, ses, elektrik, su tesisat sistemleri projeye uygun hale getirilir, tasarımı yapılmış mobilyalar, halı ve tüm diğer demirbaş eşyalar yerleştirilerek, mekânın hem estetik, hem işlevsel bir görünüme kavuşması sağlanır.Ülkemizde ki nüfusun sürekli arttığını düşünecek olursak, buna bağlı olarak ihtiyaçlar da artacağı için, inşaatların, konutların, sosyal tesis ve binaların, sağlık ve eğitim kurumlarının, cafe-restaurant-bar, lokantaların, tarihi binaların, camilerin, her türlü açık-kapalı kamu, kuruluş ve mekânın yüksek konforda, hizmet verebilmesi; estetiği için Mimariye ihtiyaç vardır. İç mimarlık geleceği parlak, alanı sınırsız, özgün zevklerin ortaya konulabileceği nitelikli bir iş koludur.