İnsanlar hayatlarını devam ettirmek için çeşitli meslekler ile uğraşırlar. Kişi mesleğini severse yaşama bakışı daha olumlu olur. Bu mesleklerden bazıları vardır ki güzel sanatlar ve estetik ölçülere bağlı kalmayı gerektirir. Bu tarz meslekleri seçenlerin bazı yeteneklere sahip olması gerekir. Bakmak ve görmek arasındaki fark da burada ortaya çıkar. Ev, büro veya çevre gibi mekânlara bakıldığında bir sürü eşya bulunmaktadır. Ama bunlar o kadar işlevsellikten uzaktırlar ki kendinizi bunaltıcı bir ortamda bulursunuz. Etrafınıza baktığınızda arzu ettiğiniz her şey vardır, olması gerekenden fazladır bazen, yine de istediğiniz ev ve çalışma ortamını bulamazsınız. Kendinizi huzurlu hissedemezsiniz.
İşte burada devreye iç mimarlar girer. Bu meslek grubunda çalışan bireyler kendi yeteneklerine ve aldıkları eğitimler doğrultusunda estetik bakışları mekânın hacim ve yüzeylerini değerlendirme kapasiteleri, yapı sistemleri, aydınlatma, ergonomi, ısıtma, gibi mekân da rahatlık sağlayacak bilgileri ile size yardımcı olurlar. Burada amaç mekânı kullanacak olan bireylerin hayatlarına daha kaliteli, rahat ve işlevsel biçimde devam etmeleridir.
Unutulmaması gereken bir iç mimarın herhangi bir mekânı düzenlerken müşterinin isteklerini ve finansal durumunu göz önüne alarak sanatsal bakış açısıyla harmanlayabilmesidir. İlk adım müşterinin istekleri ve ihtiyaçlarını saptamaktır. Bu ilk adımı attıktan sonra yapılacak değişiklikleri ve yerleştirilecek eşyaları tasarlamak, kullanılacak malzemenin ve alınacak eşyaların kalitesini, işçilik ücretlerini hesaplanması, mobilyaların, halı ve perdelerin yerleştirilmesi hepsi iç mimarın sorumluluk alanına girer.
Yani iç mimarın normalin üstünde genel yeteneğe, yaratıcı güce, bir işi planlayıp uygulayabilme yeteneğine, başkalarını etkileme gücüne sahip, eleştiriye açık, yenilikçi ve görsel sanatlara ilgili olması gerekliliğini ortaya koyar.
Peki, Türkiye’de iç mimar nasıl olunur? Türkiye’de iç mimar olabilmek için dört yıllık lisans eğitimi veren bir üniversitenin iç mimarlık programından mezun olmak gerekiyor. İç Mimarlık bölümü LYS sınavında MF-4 puan türüyle öğrencialmaktadır. Bölümden mezun olan kişilerin daha sonra T.M.M.O.B İç mimarlar Odası’na kayıt yaptırmaları gerekir. Bu konuda uzmanlaşmak isteyen meslek elemanları bazı enstitülerin yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlilik programlarına başvurabilirler.