Günlük hayatımızda birçok kişi cep telefonu, tablet, bilgisayar ve yön bulma cihazları gibi teknolojik ürünler kullanmaktadır. Özellikle 1990 yıllarından sonra ülkemizde satışı ve kullanımı hız kazanan cep telefonu ve bilgisayar ürünlerinde günlük bazda ortalama 4 veya saat kadar kullanım söz konusudur. Kullanıcılar bu yoğun kullanım sonucu cihazlarını şarj etmek için daha yüksek kapasiteye sahip bataryalar kullanmakta veya alternatif çözümler arayışındadır.
Taşınabilir şarj depolama cihazı gibi çözümlere ek olarak alışveriş merkezlerin ve eğlence merkezlerinde sıklıkla görülen hızlı şarj cihazları alternatif çözüm olarak kullanılmaktadır. Bu noktada şarj aleti önemli kriter olarak görünmektedir.
Bilinmesi Gereken Noktalar
Bataryalar belirli bir mili amper değerine sahiptir. Bu değere göre bataryaların şarj süreleri cihaza göre değişmektedir. Hızlı şarj cihazları kullanılan bataryalara ani olarak yükleme yapmaktadır. Bunun sonucunda gün içerisinde geçici çözüm olarak görülse de aslında bataryanın dayanım gücü bu şekilde azalmaktadır. Eski bataryalarda 8,9 saat dolum süresi buluyordu. Fakat gelişen teknoloji ile bu şarj süreli çok kısa sürelere düştü.
Hızlı şarj ile daha da kısa sürede şarj edilen bataryalarda kısa süre sonra batarya ısınmaların da artış ve hızlı şekilde batarya dolumu ile birlikte ani şarj boşalmaları meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra batarya ısınmalarından dolayı telefon bataryaları ani olarak şişmektedir. Günümüzde pek çok hızlı şarj merkezlerinde bu ısınma probleminden dolayı bataryalar patlamakta ve kullanıcılar yanık ve kızarıklık gibi sağlık problemlerini yaşamaktadır.
Neler Yapılmalı?
Telefon üretimi yapan firmalar da artık hızlı şarjı destekleyen cihazlar çıkarmaktadır. Fakat bu cihazlar telefona göre ayarlandığı için diğer hızlı şarj olarak bilinen cihazlar ile karıştırılmamalıdır. Kullanıcılar hızlı şarj özelliğini kullanmak istiyorlarsa güvenilir olarak görülen firmalardan ürün satın almalı ayrıca alışveriş merkezleri gibi alanlarda bulunan bütün telefonlar için kullanılan hızlı şarj cihazlarını kullanmamalıdır.