Evimizde taze portakal suyu içmek için portakalları ikiye ayırır ve ya elimizde sıkarak ya da bir aparat ile sıkıştırarak suyunu çıkartırız. Burada yapılan uygulama yarım portakalın içindeki suyu çıkartma işlemidir. Bunun gibi üzüm, zeytin vs. gibi meyvelerin de suyunu bir pres yardımıyla dışarıya çıkartabiliyoruz.
Devasa fabrikalarda çok büyük makineler görürüz. Her birinin görevleri birbirinden farklı olmak ile birlikte çalışma sistemleri de farklılık gösterir. Evimizde yapmış olduğumuz işlemlerin daha büyük hacimlisini daha zor metaller üzerinde fabrikalarda yaparız presler yardımıyla.
Otomasyon, inşaat, savunma sanayi, ağaç sektörü, ambalaj sektörü ve daha birçok sektörde kullanılan presler iki ana başlık altında toplanabilir.
- Mekanik Presler
- Hidrolik Presler
Bu makalede ele alacağımız hidrolik preslerin çalışma şekilleri ve kullanım alanları konusuna geçmeden önce şu soruya cevap vermekte fayda vardır: hidrolik pres nedir?
Hidrolik pres, makinenin içerisinde yer alan yağ pompalarının sisteme basınçlı yağ göndermesi sonucunda çalışan pres türüdür. Yani yağ basıncı ile çalışırlar. Bu preslerde sisteme gönderilen yağ basıncı sayesinde pistonların hızı ve basıncı kontrol edilerek malzemeye gerekli şekiller verilir.
Hidrolik presler, şekillendirme, kalıplama ve formlama işlemlerinin mekanik preslere göre daha kolay yapabilen preslerdir. Bu presler çok yüksek tonajda (50 tondan fazla) sıkıştırma kuvveti sağlayabilmektedir.
Evimizde kullandığımız lavabo evyeleri, tüpler, tencereler, tabldotlar, arabamızın kapıları, çanak antenler, radyatör panelleri, kontrplak ve daha bir çok ürünün kalıplar yardımı ve pres makineleri yardımıyla üretilmektedir.
Hidrolik presler mekanik preslere göre;
- Daha stabil kuvvet uygular. Yani kuvvet sabittir diyebiliriz. Ama mekanik preslerde kuvvet değişken olabilir.
- Daha küçük motorlar ile çalışabilir.
- Presin hızı ayarlanabilir.
gibi özellikleri nedeniyle daha uygundur diyebiliriz.
Hidrolik Preslerin İşlev ve Kullanım Alanları
Pres malzemeye şekil vermeye yarayan büyük fabrikalarda büyük makinelerden biridir. Bu makineler otomasyon, sanayi, ağaç sektörü, ambalaj sektörü gibi onlarca sektörde kullanılmakta olup 2 ana başlık altında toplanmaktadır. İlki mekanik pres olup, kullanışlılığı ve kullanma oranı oldukça azdır. En çok kullanılan makinelerden biri olan hidrolik presler de günümde pek çok fabrikada şekillendirme ve kalıp makinesi olarak kullanılmakta olup, yağ basıncı ile çalışmaktadır.
Sisteme ciddi bir yağ basıncı gönderilerek pistonlar hızlı çalışmaktadır. Böylece malzemeye şekil verilmektedir. Lavabo, küvet, mermer, tezgah, tüp, tencere, anten, araba kapıları ve daha aklınıza gelebilecek onlarca araç bu 50 ton kuvvetinde basınç uygulayan hidrolik pres yardımıyla şekillendirilmektedir. Mekanik preslerde kuvvet sabit olmayıp malzemeye göre uygulandığından ötürü yeterli etki ve hız görülmemektedir.
Bu sebeple çok tercih edilmez. Hidrolik prese kıyasla dakika başı üretim sınırlı ve azdır. Hidrolik presler daha teknolojik olup dilediğiniz gibi hızını ayarlayabilme imkanına sahipsiniz. Motor daha küçük ve daha işlevsel olan hidrolik presler her zaman bu tip özelliklerinden dolayı tercih sebebi olmaktadır.