Mühendislik dünya çapında önem kazanmış ve eğitim alanında da kendisini kanıtlanmış bir olgudur. Mühendis olabilmek için öncelikle analiz ve devinişsel, motor beceriye sahip olmak gerekir. Hidrojeoloji mühendislik, yeraltı suyunun içme, sulama amaçlı kullanımı, hidrolik ve jeotermal enerji üretimini istenen kalitede ve miktarda araştırılması yapılarak suyun kirlenme etkisini yok etmek ve yeraltı su miktarını korumak amacıyla teknolojiyi kullanarak çalışma yapan kişi veya kişilerdir.
Hidrojeoloji Mühendislerin Görevleri Nelerdir?
Hidrojeoloji mühendislerin görevleri maddeler halinde sıralayalım.
- Yeraltı su seviyesini, sınırlarını ve hidrolik özellikleri hakkında veriler sağlar.
- Yeraltı suyu işletmesi ile alakalı uygun yönetim politikasını belirler ve uygular.
- Yeraltı su niteliklerinin koruma altına alınması ve kirli yeraltı suyu revize ederek kullanılabilir hale getirmek.
- İklimin değişkenliği ve sosyal şartların su ihtiyacını ve tüketim miktarını analiz eder su seviyesini kullanımı konusunda planlar yapar.
Hidrojeoloji Mühendislerin Kullandığı Araç ve Malzemeler.
Hidrojeoloji mühendislerin çalışma alanlarında kullandıkları bazı malzemeler bulunmaktadır, bu malzemeler çalışma sırasında yanlarında bulundurması gerekir. Bu malzemeleri sırasıyla maddeler halinde sunalım.
- Yeraltı sularının yüzeye çıkarımı için sondaj ekipman malzemeleri bulunması gerekir.
- jeofizik ölçüm aletleri, yeraltı fiziki yapısını ölçer.
- Suyun kimyası ile ilgili arazide bulunması gerekli laboratuvar malzemeleri
- Teknolojinin baş yapıtı olan bilgisayar, tablet veya avuç içi bilgisayarlar.
- Yeraltı su niteliğini ölçümü yapan gözlem aletleri
- Yağış sırasında yağışın akımı, buharlaşma seviyesini, sıcaklık değerleri gibi fiziki özelliklerini ölçen aletler kullanılır.
Hidrojeoloji Mesleğinin yapılması için gerekli koşullar nelerdir?
Bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin üst düzey yeteneğe, araştırıcı ve analiz özelliğine, jeofizik ve kimya konularında fenni bilgisine, merak ve sabır özelliklerine sahip olması gerekir. Çalışma alanları genelde DSİ, MTA, KHGM, İller Bankası ve Belediyeler gibi yerlerdir. Bu mesleği yapanların ekonomi gücü aldığı maaşlarla ölçülür. Genel olarak kamu kurumunda çalışan hidrojeoloji mühendisliği maaşları özel sektöre göre yüksekti yaklaşık olarak 3.500 ile 4000 TL arasında gelir elde etmektedir. Özel sektörde hidrojeoloji mühendisliği maaşları özel sektörün yaptığı iş konumuna bağlı olarak tespit edilmektedir. Bu meslekte ilerleme kamu kurumunda yönetim kademesinde üst seviyelere ilerlemesi lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayarak sağlanabilir. Ayrıca üniversitelerde araştırma görevlisi ve yardımcı doçent, doçent ve Prof. olarak görev alabilirler.