İnsanoğlunun ileri teknoloji ile ürettiği birçok faydalı işleri olduğu gibi diğer yandan da kendi neslini ortadan kaldırmak için bu teknolojiyi kullanıyor. Özellikle savunma ve savaş sanayisinde üretilen silah ve patlayıcı teknolojisi ölümcül teknolojilerden sadece birisi, bu yazımda yüz binleri ortadan kaldırmaya sebebiyet veren atom bombası ve hidrojen bombası ile ilgili önemli nüanslara değineceğim.
Pekiyi iki ölümcül silahın arasındaki farklar veya üstünlükler nelerdir? Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atılan atom bombası 200,000 kişiden daha fazlasını yok etti. Ama atom bombasından tam tamına 1000 kat daha güçlü bir canavar olan Hidrojen Bombası sizce ne kadar insanın yok edilmesine sebep olur? Yazımda görmüş olduğunuz özelliklere göre tahmin edin.
Öncelikle kısaca fisyon ve füzyon kavramlarına kısaca değindikten sonra özelliklerine geçeceğim. Atom bombası bir tür fisyon reaksiyonu sonucu patlama olayını gerçekleştirir.
Fisyon reaksiyonu ise şu şekilde tanımlanır; kütle numarası çok büyük bir atom çekirdeğinin parçalanarak kütle numarası küçük iki çekirdeğe dönüşmesi olayıdır. (TAEK)
Hidrojen bombası ise füzyon reaksiyonu sonucunda oluşur. Füzyon reaksiyonu da şu şekilde tanımlanır; Hafif radyoaktif atom çekirdeklerinin birleşerek daha ağır atom çekirdeklerini meydana getirmesi olayıdır. Füzyon tepkimesinde ortaya çıkan sıcaklık çok daha büyüktür. Güneşteki tepkimeler bu gruba girer.(TAEK)
Atom bombası ve hidrojen bombasının çalışma sistemlerini özetle aşağıda gördüğünüz gibi inceleyebiliriz;
Atom Bombası Çalışma Prensibi;
Fisyon reaksiyonu için uranyum ve plütonyum gibi radyoaktif elementler kullanılır ve herhangi birisi teknik olarak bilinen kritik üstü (nükleer reaksiyonun başlaması için gerekli olan reaksiyon zinciri sayısı) eşiğinde reaksiyona girmesi sağlanır. Ateşleme gerçekleştiği zaman patlayıcı materyal bir çeşit nükleer reaksiyon serileri oluşturarak yüksek ısı ve enerji ortaya çıkarır ve bu reaksiyonların sonucu olarak bomba patlar.
Hidrojen Bombası Çalışma Prensibi;
Hidrojen bombaları termonükleer bomba sınıfındadır. Füzyon reaksiyonu gerçekleştirerek inanılmaz seviyede ısı ve patlayıcı enerji elde edilir. Füzyon bombası bir çeşit radyasyon yansıtıcı konteyner içerisinde füzyon yakıtı olarak kullanılan, trityum ve döteryum elementleri ile gerçekleştirilir. Bu iki element – trityum ve döteryum – hidrojenin izotoplarıdır. Patlayıcı materyal füzyon bombasında ilk reaksiyonu gerçekleştirir daha sonra birincil füzyon reaksiyonuna girecek olan materyaller basınca ve ısıya maruz kalır bu reaksiyon ise daha sonra ikincil reaksiyon oluşturarak yukarıdaki tanımda belirttiğim daha büyük ağır atom çekirdekleri oluşturması sonucu atom bombasından 1000 kat daha yüksek tahrip edici güce sahip olur.
Atom Bombası vs Hidrojen Bombası;
- Atom bombası 15,000 – 20,000 ton (kiloton) TNT patlayıcı kuvvete sahiptir.
- Hidrojen bombasının patlayıcı kuvveti ise 1000 x Atom Bombası Kuvvetine eşittir.
- Amerika’nın New Mexico eyalatinde 1945 yılında yapılan ilk testlerde atom bombası 20 kilotonluk TNT kuvvete sahip iken;
- Ivy Mike olarak bilinen ilk hidrojen bombası 1952,Pasifik Okyanusu, 10.4-12 megaton TNT kuvvete sahip olarak patlamıştır.
- Hem atom bombasının hemde hidrojen bombasının en güçlü (the most powerful) versiyonlarında ise durum şöyledir;
* Atom Bombası ; Ivy King 1952,olarak bilinen bu atom bombası Runit Adası olarak bilinen bölge yapılan deneyde; 500 kiloton TNT kuvvet enerji elde edilmiştir.
* Hidrojen Bombası; Tsar Bomba, 1961, Sovyetler Birliği,Mityushikka, 50 megaton(bir milyon ton değerinde kütle birimi)TNT patlayıcı kuvvet elde edilmiştir.
Bu tarz silahların kullanılmaması dileğim ile iyi okumalar….
Kaynak; Futurism