Herkesin kitaplığında yer alması gereken, kitapları ile kendi benliğimizi sorgulatan, Dostoyevski’nin Bir Yazarın Günlüğü kitabında kendisi için deha olduğunu ve olağan üstü yüksek sanat yaptığını vurgulayarak övdüğü 19. yüzyılın şüphesiz en çok konuşulan yazarı Tolstoy’un daha 18 yaşındayken yazdığı ve hayatın kuralları adını verdiği bu kurallardan birkaçına bizimde uymamız gerektiğini gösterecek faydalarını araştırdık.
- Sabah 5’te uyan
Her sabah 5‘te uyanmak hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak insanı olumlu etkilediğinin kanısına varılmıştır. Sabah erken kalkma alışkanlığı sayesinde kendinize daha fazla vakit ayırıp, daha düzenli bir hayata sahip olabilirsiniz. Sabah erken kalkmanın araştırmalar sonucunda kişinin daha mutlu, düzenli ve disiplinli olduğu gözlenmiştir.
- Gece en geç 10 da yat
Gece geç uyuduğumuz günlerde kimse güneşin doğmadığı bir vakitte kalkıp işe gidip, toplantıdan toplantıya koşmak istemez. Araştırmalar, erken saatte uyuduğumuz zamanlar daha enerjik, daha üretken olduğumuzu söylüyor. Erken uyumak, baş ağrısını, konsantrasyon bozukluğunu, yüksek kan basıncını önlüyor. Aynı zamanda geç uyumak acıktırdığı için kilo alımına neden oluyor.
- Tatlı ve şekerlemelerden uzak dur
Araştırmalara göre, tatlı ve şeker tüketimi karaciğer yağlanmasına sebep oluyor. Sadece bununla kalmıyor, erken yaşlanmaya ve hafıza zayıflığına neden oluyor . Tatlıyı çok seven bir millet olarak tatlıdan uzak durmak zor olsa da en azından az tüketmeye gayret etmeliyiz, çünkü diş çürüğüne ve obeziteye sebep olduğu da bilinen bir gerçek .
- Her gün mutlaka 1 saat yürü
Her gün düzenli yürüyüş yapmak, kalbi ve karaciğeri korur, stresti azaltır, kilo kontrolü sağlar, yaşlanmayı geciktirir ve ömrü uzatır. Yapılan araştırmalarda düzenli şekilde yürüyüş yapmanın, bağırsakların çalışmasını sağladığını, enerji verdiğini, yüksek tansiyonu düşürdüğünü, uykuyu düzenini desteklediğini söylüyor.
- Bir anda yalnızca bir işe odaklan
Yapılan araştırmalara göre, aynı anda birden fazla işle uğraşmak insanın daha fazla çalıştığını düşünmesine neden olup mutlu ediyormuş. Fakat bu bir yanılsama, aynı anda birden fazla iş yaparak yeteri kadar odaklanamıyor ve yaptığımız işi yeterince iyi yapamıyoruz. Birden fazla işi aynı anda yaptığımız için sonrasında boş kalıp üretken olamıyoruz bu da zaman kaybına neden oluyor.