Bazı hayvanlar, eşeysiz üreme yoluyla döl verirken, diğer hayvanlar cinsel üreme yoluyla yavru üretirler. Canlı organizmalarda ortaya çıkan iki tür üreme, cinsel ve eşeysiz üremedir. Cinsel üreme, bir hayvanın dişi hücreleri aynı türden başka bir hayvanın erkek hücreleri ile birleştirildiğinde ortaya çıkar. Eşeysiz üreme, iki hayvanın hücrelerinin birleşmesini gerektirmez.
Eşeysiz Üreme
Eşeysiz üreme, iki ebeveynin genlerini birleştirmek yerine, ana hayvanın özdeş bir genetik kopyasını üretir. Bu, eşeysiz üreme tarafından yaratılan yavruların klonlar olarak düşünülebileceği anlamına gelir. Bu tür bir üreme, bir popülasyonun hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda türlerin risk altında kalmasına da neden olabilir, çünkü bir hayvandan diğerine değişiklik yoktur. Bu varyasyon eksikliği bir tehdit olabilir, çünkü tüm popülasyon bir hastalık gibi bir şey tarafından silinebilir.
Ortak eşeysiz üreme türleri tomurcuklanma, parçalanma ve yenilenmeyi içerir. Tomurcuklanma, bir tomurcuğun olgun bir hayvanın içinde veya dışında büyüdüğü zamandır, bazı mercan ve süngerlerde yaygındır. Parçalanma, düzlemsel olarak adlandırılan bazı düz kurtlarda bulunur, bir parça parçalandığında veya parçalandığında ve başka bir hayvana dönüştüğünde ortaya çıkar.
Rejenerasyon, bir hayvanın bir kısmı parçalandığında ve hayvan tekrar büyüdüğünde ortaya çıkar. Bazen kırılan parça yeterince büyükse, başka bir hayvana da dönüşebilir. Denizyıldızı gibi ekinodermler, yeniden canlanan hayvanların bir örneğidir.
Eşeyli Üreme
Eşeyli üreme, dişi üreme hücrelerinin, ana hayvanların genetik bir kombinasyonu olan yeni bir hayvanı oluşturmak için erkek üreme hücreleri ile birleştirildiği zaman ortaya çıkar. Hayvanların çoğu tür içerisinde daha fazla çeşitliliğe izin verdiği ve bir türün değişen çevrelere uyum sağlama yeteneğini artırdığı için cinsel olarak yeniden ürerler.
Balık ve amfibiler
Çoğu balık ve amfibi, harici bir süreçte çoğalır. Bu, türün dişileri yumurtaları ya açık suda ya da özel olarak hazırlanmış bir yuvada bıraktığında gerçekleşir. Erkek daha sonra yumurtaları döller ve büyümelerine izin verilir. Döllenmiş yumurtalar daha sonra sulu ortamlarında gelişmekte olan hayvanları beslerler.
İlginizi çekebilir: Hayvanlarda İç Üreme
Sürüngenler
Sürüngenlerin çoğu aynı zamanda yumurta bırakırlar ancak yumurtaları içsel olarak döllenmişlerdir. Bu, erkek sperm hücrelerinin dişi vücuduna, yumurta veya yumurta üretmek için dişi seks hücresiyle birleştikleri anlamına gelir. Birçok sürüngen yumurtalarını yuva yapar ve yumurtalar bazı sürüngenlerin yavrularını kendileri için düşmeye bırakırken, diğerleri gençlerinin yiyecek bulmalarına ve büyümelerine yardımcı olurlar.
Kuşlar
Sürüngenler gibi, kuşlar da içsel olarak döllenmiş yumurtaları bırakırlar. Kuşların yumurta bırakma nedenlerinden biri, içlerinde büyüyen bir bebekle uçmanın çok zor olacağıdır. Kuş yumurtaları, bebeklerin düzgün gelişmesi için sıcak tutulmalıdır. Bu genellikle bir yuva inşa ederek ve daha sonra yumurtaların üzerine oturtarak yapılır.
Yumurtalar yumurtadan çıktıktan sonra, ebeveynler normalde bebek kuşlarına bakmaya, onları beslemeye ve yuvadan ayrılacak kadar büyük olana kadar korumaya devam edecektir.
Memeliler
Bütün memeliler yavrularını anneden sütle beslerler. Çoğu memeliler genç yaşta doğarlar. Gençleri yumurtadan çıktıklarında, kendi yiyeceklerini bulabilecek kadar büyüyene kadar anne sütünden beslenirler.