Ana SayfaMühendislikHayatımızı Kolaylaştıran Makineler

Hayatımızı Kolaylaştıran Makineler

Hayatımıza girmesiyle yaşamımızı büyük bir ölçüde değiştiren makineler. İhtiyaç duyduğumuz birçok araç gereçlerin yapılmasını sağlayan makinelerin tarihsel gelişim sürecinden bahsetmek istiyorum. Tarih boyunca insanlar hayatlarını kolaylaştırmak ve daha konforlu hale getirmek için düşünmüşlerdir, düşündüklerini eyleme dökmek için canlı gücünde ve zaman kavramında sıkıntıların olduğu çok nettir. Öyle bir şey olmalı ki insanların gücüne gerek kalmadan daha kısa sürede birçok araç gereçler yapılabilmeli.

1765’den itibaren makine yapılmaya başlandı, ilk dıştan yanmalı makineyi James WATT yaptı. Makinelerin hayatımıza girmesiyle beraber büyük bir devrim başladı. Daha sonrasında içten yanmalı motorlar hayatımıza girdi. En temel ihtiyaçlarımızda kullanılmaya başlayan makineler öncelikle beslenme ihtiyacımızın karşılanmasında tarım alanında çiftçinin emeğini azaltıp verimini arttırması.

Tarım makineleri

Tarımdaki bu gelişmenin beraberinde gıda alanında çeşitliliğin artması ve fiyatların düşmesiyle beslenme ihtiyacımızı daha kolay karşılamamız mümkün oldu. Hava şartlarından korunmak ve yaptığımız işlerde vücudumuzu tehlikeli durumlardan korumak için giyeceklere olan ihtiyaçlarımızı en kısa sürede farklı çeşitliliklerde üretim sağlayan makineler ile tekstil farklı bir boyuta geçti.

İnsanların ömürleri sınırlı fakat yaptığı çalışmaları sonsuza kadar saklayacak, aynı zamanda yazılan içeriklerden birçok kişinin faydalanmasını sağlayan matbaa makineleri ile bilim bütün gelişmelerini gelecek kuşaklara aktarma şansını yakaladı. Fabrikaların artması, üretilen ürünleri en kısa sürede insanlara kavuşturmak için kullanılan hayvanların yetersiz kalması sonucunda otomotiv makineleri hayatımıza girdi.

Tarihte makinelerin çıkma sırası;

  • Tarım makineleri
  • Gıda makineleri
  • Tekstil makineleri
  • Matbaa makineler
  • Otomotiv makineleri

Artık insanlar devasa yapıları makinelerin yardımıyla yapmaya başladı. Gün geçtikçe değişen teknoloji sayesinde makineleri uzaktan kontrol edebiliyoruz. Bir zamanlar yüzlerce insanın yapamadığı işlemleri bir tek makinenin yapması ve bunu ilerleterek uzaktan kontrol sayesinde yapılan işlemlerde zamanı minimum seviyesine getirdik.

Yunus Emre Kandemir
Yunus Emre Kandemir
Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?