Güneş sistemi kendi evreni içinde bir bütündür. Güneş kendisi bir yıldız olduğu için kendi içinde gezegenleri vardır. Şimdi biz dünyadakilerin gözünden bakalım.
Gece Gündüz
Güneşin doğması ve batması hem dünyanın hareketlerine hem de güneşin hareketlerine bağlıdır. Dünya kendi ekseni etrafında döndüğünde gece gündüz olayı oluşmaktadır. Şimdi şöyle hayal edelim Dünyayı ortadan ikiye bölelim, Doğu-Batı şeklinde Güneş Dünyanın Doğu yüzüne bakarken Batı yüzü karanlık olur. Başka bir deyişle bir taraf gündüz bir taraf gece olur. Dünya yuvarlak ve elips şeklinde olduğu için Güneş Dünyanın sadece yarısına bakar. Bu döngü her gün böyle devam eder. Örnekleri çeşitlendirirsek Güneş ülkemizde doğduğunda, Çin boylamındaki ülkelerde Güneş batmış olur.
Mevsimlerin Oluşumu
Aynı şekilde Güneş dünyanın etrafında döndüğünde mevsimler oluşur. Böylece Türkiye’de Kış mevsimi olduğunda gündüzler kısa olur, geceler uzun olur. Güneşin doğması ve batması neye bağlıdır? Güneş ülkemizde geç doğar ve erken batar. Yani Kuzey Yarım Küre kışı yaşarken Güney Yarım Küre yaz ayını yaşamaktadır. Aynı zamanda mevsimlerin oluşması 23 derecelik eksen eğikliğine bağlıdır.
Güneş kendi etrafında döndüğü sırada çizgisel hız meydana gelir. Çizgisel hız sebebiyle Dünya üzerinde okyanus akıntıları ve günlük rüzgarlar meydana gelir. Bu olaylar Kuzey Yarım Kürede sağa doğru Güney Yarım Kürede sola doğru sapmalar gerçekleşir. Güneşin doğuşu ve batışı, Dünyanın kendi etrafında dönüşü ile sıcaklık farkları meydana gelir. Bu olay da gece Dünyanın yarısının soğumasına diğer yarısının ise ısınmasına yol açar.
Kısacası Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü Güneşin doğması ve batmasını belirler. Bir gün içerisinde Güneşin hareketlerini izlediğimizde sabah gözümüze farklı bir renkte, öğle vaktinde farklı bir renkte, akşam vaktinde farklı bir renkte gözükür. Güneş bir yerde batarken başka bir yer de doğar.