Ana SayfaAstronomi ve AstrofizikGüneş Rüzgarı Nedir

Güneş Rüzgarı Nedir

Güneş rüzgarının ilk varlığı 19. yüz yılda Avrupa da öne atılmıştır. Bu dünyada ki manyetik fırtınaların sebebi olduğu düşünülerek ortaya atılmıştır, doğru da çıkmıştır. Ama astronomi alanında 1956 yılına kadar yoğun tartışma konusu olmuştur. 1956 yılında Sovyet bunu Sovyet Luna 1 uydusuyla kesinleştirdi. Bunu Eylül ayında Güneş Patlamasıyla ilişkilendirildi. Ayrıca Güneş Rüzgarının varlığı kuyruklu yıldızdan da anlaşılmıştır. Çünkü Kuyruklu yıldız dönerken arkasında ki tabaka hep Güneş’e zıt bir şekilde döner. Bunun sebebi Güneş Rüzgarlarından yayılan enerji Kuyruklu yıldızı itmesidir. Güneş, bir günde Güneş Rüzgarları sayesinde on üzeri eksi dört kütle kaybeder.

Marsta görev yapan Apollo, topladığı verilerde ki zenginliği Güneş Rüzgarları olduğu saptanmıştır. Güneş Patlamaları da Güneş Rüzgarlarını oluşturabilir. Dünyada ki en büyük etkisi Auroralar’dır. Güney ve Kuzey ışıkları olarak da bilinirler. Atmosferin üst katmanlarına geldiğinde etkileşim sonu ortaya çıkan ışınlar dır.

Güneş Rüzgarı Nedir

Güneş Rüzgarı Nasıl Oluşur

Güneş Rüzgarının Yapısı 

Güneş Rüzgarı, Güneş’ten  bir baloncuk gibi dışarıya doğru yayılır. Güneş Rüzgarı aslında ikiye ayrılır. Bunlar, yavaş güneş rüzgarı ve hızlı güneş rüzgarıdır. Yavaş güneş rüzgarının ortalama hızı saniyede 400 kilometre hızı vardır. Hızlı Güneş Rüzgarının ise saniyede ortalama 750 kilometre hızı vardır. Hızlı Güneş Rüzgarları jeomanyatik fırtınaları da arttırmaktadır. Güneş Rüzgarları incelenip bakıldığında bir ‘manyetik bulut’ olduğu ortaya çıkmıştır

Güneş Rüzgarının Yörüngesi

Güneş rüzgarı, Plüton’u bile geçerek geniş bir yelpazeye yayılır. Güneş Kürenin her yerine ulaşan bu rüzgar, dünyamızın da iyonosfer tabakasında ki radyo frekanslarını değiştirdiği görülmüştür. Güneş ile dünyamız arasında yaklaşık 150 milyon kilometre vardır. Ve Güneş Rüzgarı gelirken her daim hacim kaybeder. Güneş rüzgarlarının dünyada hissetme derecesi dünyanın yörüngesinde ki dönüşüne ve güneşin kendi etrafında ki dönüşüne bağlıdır. Tabi Dünyanın etrafındaki manyetik alan Güneş rüzgarlarının kötü etkilerinden Dünyayı korur.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?