Ana SayfaHavacılık ve Uzay MühendisliğiGüdümlü Silahlar Nedir ve Güdüm Sistemleri

Güdümlü Silahlar Nedir ve Güdüm Sistemleri

Merhaba arkdaşlar bu yazımda, güdüm sistemli füzeleri sizlere sunacağım. Konuda füze bakımından çok çeşit olmasıyla sizlere genel tanıtım yapıp, gelecek yazımda füzeleri ele alcağım. Öncelikle havadan havaya füzeler bizlere ne çağrıştırıyor onu inceliyelim.

Havadan Havaya Füzeler nedir?

Modern muharebelerde önemli bir yer tutan havadan havaya füzeler, muharebe uçaklarının öz savunmasından hava hakimiyetine kadar tüm görev tanımlarında rol oynayan yegane sistemlerdir. Bugünkü örnekleri daha süratli ve daha uzun menzilli olan bu sistemlerin gelişim süreci halen devam etmektedir.

güdüm sistemleri

Güdüm Sistemleri Nedir?

Güdüm Sistemleri: Havadan havaya füzelerde genel olarak radar ve kızılötesi olmak üzere iki tip güdüm sistemi kullanılmaktadır. Başlangıçta birbirine rakip iki ayrı güdüm sistemi olarak değerlendirilse de, günümüzde taktik kullanım çeşitliğine göre farklı güdüm sistemleri kullanılması genel kabul görülmüş durumdadır. Tespit edilen hedefin ısıl izini takip eden kızılötesi güdümlü füzeler, daha çok it dalaşı gibi yakın hava muharebe sırasında tercih edilmektedir. Bu tercihteki en büyük etken, yakın muharebe sırasında sürekli olarak sakınma manevraları yapan uçağın radar kitlenmesi zorunluğudur. Kızılötesi güdümlü füzeler, hedefin ısıl izinin takip ederek ateşlendiği uçaktan bağımsız hareket eder. Bu sistemin dezavantajı ise, kızılötesi güdümlü füzeler, çok düşük aralıktaki ısı farklarını ayırabildikleri için karşı tedbirlerden kaçınabilmekte; böyle yüksek isabet oranları yakalayabilmektedirler.

f-35 güdüm sistemi

 

Düşman bombardıman uçaklarının uzun menzillerden önlenebilmesi amacına yönelik tasarlanan radar güdümlü füzeler ise; hedeflerine ulaşmak için başlangıçta fırlatıldıkları platformunu radarın aydınlatmasına ihtiyaç duymuşlardır. Bu güdüm sisteminde prensip, uçağın radararından gönderilen radar dalgalarının hedeften yansıyarak dönüş yolunda aynı süreçte ateşlenmiş olan füzenin yarı aktif tarayıcısı tarafından izlenmesi ve hedefe ulaşmasıdır. Burdaki en büyük sorun füzeyi ateşleyen uçağın sürekli olarak hedefi aydınlatmak zorunda kalması, dolayısıyla yerine belli ettiği için kendisinin de bir hedef haline dönüşmesidir. Bu soruna cevap vermek amacıyla geliştirilen aktif radar güdümlü füzeler, fırlatıldıktan sonra ateşlendikleri platformun radarını eş zamanlı kullanarak hedefe belli bir mesafe kala kadar seyirlerini gerçekleştirmektedir.

radar güdümlü

Ancak füzeyi ateşleyen uçağın radarı, hedefin radar izini sürekli takip etmek zorundadır. Ayrıca, füzeyle uçak arasında bir veri yolu üzerinde sürekli iletişim kurulması da gerekmektedir. Bu durum da güdüm sistemini elektronik karşı tedbirlere karşı açık hale getirmektedir. Son yıllarda radar teknolojilerinde ”at-unut”  sisteminini açık hale getirdiler. AIM-120, AMRAAM, MICA, R77 gibi ateşle ve unut sistemleri, fırlatıldıkları platformda veya ağ ortamındaki diğer platformlardan aldıkları verileri kendi seyrüsefer bilgisiyarlarının hafızasına kaydetmekte ve ondan sonra ateşlenmektedir. Bu sayede hedefine doğru seyrine devam eden füze, taarruz mesafesinde kendi radarını aktiif hale getirir ve hedefini aramaya başlar. Hedef buldunğu an kendini hedefe kitler.

İlker Coşkun
İlker Coşkun
Eğitimimin 12 yılını Türkiye'de aldım ve üniversite eğitimimi yurt dışından gerçekleştiriyorum. Şuan havacılık ve uçak mühendisliği öğrencisiyim. Elimden geldiği kadar sizlerle bilgimi paylaşacağım.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?