Ana SayfaAlgoritma ve ProgramlamaGörme Engelliler için Görsel Destek Yardımcı Arduino Projesi

Görme Engelliler için Görsel Destek Yardımcı Arduino Projesi

Merhaba arkadaşlar bu projemizi özellikle görme engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını kolaylaştırması için paylaşmak istedim. Umarım daha güzel projeleri sizde yaparak çevrenizde ihtiyacı olabileceklere hediye edersiniz.

Projemiz basitçe bir ultrasonik sensör yardımıyla nesnelerin ne kadar uzakta ve yakında olduğunu kişiye ses ve titreşim gibi uyarılar vererek aradaki mesafenin algılanması için yardımcı olmayı hedefliyor. İlk taktığınızda alışmanız biraz zaman alacak ancak bunu birkaç saatte atlatabileceğinizi umuyorum.

Projeye biraz göz atalım, aslında yapım aşamasında malzemelerin çoğunu rahatlıkla temin edebileceğiniz ürünlerden oluşuyor. Herhangi bir kodlama bilmenize de gerek yok, biz size direk kodları verip nasıl çalıştıracağınızı adım adım anlatacağız. Sadece kutu yaparken projede 3B baskıdan alınmış kalıp kullanılıyor. İmkanı olmayanlar biraz Türk işi kaçarak çevresinden bulabildiği benzer ebatlarda kutuları keserek de kolayca bu sorunu da halledebilir. Hadi gelin projemizi incelemeye başlayalım…

1. Adım: Malzemeler

Elektronik Ekipmanlar

1x Arduino Micro
1x Buzzer speaker
1x Slide switch (Açmak ve kapatmak için)
2x Pushbuttons (Olabildiğince geniş olanları almaya çalışın)
2x Direnç ( 2k Ohm )
1x Quarter size proto board veya buradaki gibi
2x Titreşim Motoru (Buzzer varsa elinizde bunu almanıza gerek yok ancak vibrasyon motoru kullanmanızı tavsiye ediyoruz)
1x Mesafe Sensörü
1 adet 9V pil ve çeşitli ebatlarda kablolar

2. Adım: Devreye Genel Bakış

breadboard

Devremizi yapmaya başlamadan önce şekildeki bağlantıları prototip olarak bir breadboard üzerinde deneyebilirsiniz. Programı yazıp yükledikten sonra lehim aşamasına geçeceğiz. Devre çok basit görünümlü zaten. Titreşim motorlarının pinlerinin PWM pinlerine bağlı olduğundan emin olun. Tüm ayarlamaları şekildeki gibi yaptığınızdan eminseniz artık programı yükleme aşamasına geçebilirsiniz.

3.Adım: Programlama

Aşağıdaki kodları Arduino programını açarak içerisine kopyalamanız yeterli olacaktır. Arduino Micro’nuzu usb ile bilgisayarınıza bağladığınızdan eminseniz Upload yapabilirsiniz. Eğer Arduino Uno gibi bir kartınız varsa ufak problemler çıkartabilir, bu yüzden burada sadece micro için anlatım yapılmaktadır.

Arduino programlama

Bu program için 2 adet buton kullanılmaktadır. Bir tanesi ses, titreşim veya her ikisi için geri bildirim vermeyi diğer buton ise uzun ve kısa mesafe modları olarak aygıtı ayarlamanızı sağlamaktadır. Yani bunun anlamı kısa mesafe modunda ses/titreşim hassaslığı nesneler mesafesine göre (<1 metre) farklı, daha uzak mesafeler (~3 metre max) için farklı 2 mod bulunmaktadır.

Kodlar için tıklayınız.

4. ADIM: Lehimleme

Programı yükleyip yaptığınız ön devreyi test edin. Eğer her şey yolundaysa şekilde görüldüğü gibi lehimleme işlemlerini yapabilirsiniz.

5. Adım: Kasa Yapımı

Kasa yapımı için şanslıydık ki 3B yazıcıdan çıktı alıp kendi kasamızı oluşturduk. İmkanı olanlar için burada çıktı alabileceği dosya formatını sizlerle paylaşıyoruz. İmkanı olmayanlar endişelenmesin, birçok yerde bu tür kasalar bulabilirsiniz. Kendinizde delik açarak basit oyma işleriyle bu hale getirip yararlanmanız mümkündür. Projeniz için kasanın görünüş dışında hiç bir fonksiyonu yoktur. Hatta el becerisi olan tahta oymacılığı veya kontrplak vb. yardımıyla da yapabilir. Kutunun içeriden yaklaşık boyutları 130mm x 46mm x 28mm şeklindedir. Kapaklarda güç ve 2 buton için delikler bulunmaktadır ve ayrıca Braille alfabesi de üzerine yazılmış haldedir. Montaj esnasında kolayca yerleştirebilmeniz için iç kısımlarda birkaç çıkıntılı yer yapılmıştır. Kapağı monte etmek için ihtiyacınız olanlar:
4x M3 cıvataları (~16mm uzunluğunda )
2x M3 altıgen somunlar

6. Adım: Kayışın Eklenmesi

Şekilde görüldüğü gibi boşluk içerisinden geçirerek hafifçe katlayıp dikebilirsiniz. Kolunuzun ölçülerine göre bir kayış uzunluğu belirleyip cırt cırtları uygun alana dikin.

7. Adım: Montaj

Adımları sırasıyla kontrol ederek resimdeki gibi montajlama işlemini yapın.
1. Buzzer hoparlörü şekildeki gibi kasanın arka tarafına yerleştirin
2. Arduino ve slide anahtarını deliklerin olduğu yüzdeki duvarın yanına şekildeki gibi yerleştirin.
3. Titreşim motorunu şekildeki gibi yerleştirin. Fazla  karışıklık olmaması ve birbirine dolanmaması için kabloları da şekildeki gibi elektrik bandı ile sarabilirsiniz.
4. 9V pili şekildeki gibi Arduino’nun yanına yerleştirip bağlayın.
5. Lehimini yaptığınız devreyi içerisine yerleştirerek ve mesafe sensörü ile olan bağlantıları da tamamladıktan sonra cıvata somun yardımıyla kasayı kapatabilirsiniz artık.

Kaynak:

instructables.com/id/VIA-Visual-Impairment-Aid-Haptic-Sound-Feedbac
Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.

12 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
12 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?