Google’ın geliştirmiş olduğu Android ve ChromeOS gibi işletim sistemlerine bir yenisi eklenecek gibi gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde, internet üzerinde “Fuchsia” adı verilen sistemin kodlarının bir kısmı internet üzerinde paylaşıldı ve birçok forum benzeri portalda sistem hakkında söylentiler ve tahminler oluşmaya başladı.
Varsayımda bulunacak olursak, bu işletim sisteminin mobil ve bilgisayar ortamında ortak olarak kullanılabileceği düşünülebilir. Bu varsayımı kafalarımızda oluşturan neden ise, Android gibi bir işletim sistemi üzerinde oluşması istenilen yenilikleri güncelleme ile getirilebilecek olması, fakat bunun yerine yeni bir işletim sisteminin tercih edilmesi.
Bu işletim sisteminin her iki cihaz ortamı için de gelmesinin pozitif ve negatif detaylarına inecek olursak, pozitif açıdan senkronize ve eş zamanlı çalışabilecek yeni uygulamalar cihazlarımıza entegre edilerek tüm işlemler birden fazla cihaz üzerinden yürütülebilir.
Bilgisayar ortamında çalışan uzantıya sahip bir dosyanın mobil cihazlar tarafından da 3.parti uygulamalara gerek kalmadan desteklenmesi, güvenlik başlığı altında çıkabilecek sorunların minimum düzeye indirilmesi gibi çalışmalar da yapılabilir.
Negatif açıdan bakacak olursak, Android’e gelen desteğin sona ermesi veya yavaşlaması söz konusu olabilir. Aynı zamanda yeni çıkacak işletim sisteminin kod diziliminin çok daha farklı boyutlarda olması durumunda uygulama geliştiricileri için yeni sorunlar ortaya çıkabilir ve yeni bir mobil işletim sistemi girişimi tıpkı Windows Phone’da olduğu gibi yavaşlayabilir.
Ama bu konuya yorum getirmem gerekirse, Google’ın yine kendi bünyesinde sunmuş olduğu diğer işletim sistemi için çalışmakta olan geliştiricilere zorluk çıkarmamak ve uygulama eksikliği gibi bir sorun yaşayarak IOS’in gerisinde kalmamak adına kod diziliminde büyük değişiklikler yapacağını düşünmüyorum.
Yine farklı bir düşünce, bu işletim sisteminin sadece bu iki cihaz ortamı için değil, akıllı televizyon gibi sistemler için de tasarlanmakta olduğu yönünde.
Eğer Fuchsia sistemine ait geliştirilmekte olan kodları görmek isterseniz Github üzerinden kodları inceleyebilirsiniz.