Gökada Nedir

Gökada nedir? Diye merak edenlere kısa bir bilgi aktarmak isterim. Gökada aslında galaksi anlamına gelmektedir. Yani bir diğer deyişle açıklayacak olursak içinde milyarlarca yıldız bulunduran bir yıldız topluluğu diyebiliriz. Gökadalar ilk kez Charles Messier tarafından bulunmuştur. Eğer güneş sistemide bu gökadaya dahil ise buna samanyolu adını veririz.

Gökadalar Edvin Hubble tarafından üç gruba ayrılmıştır. Bunlar ise, Spiral, Eliptik ve Şekilsiz gökadalar olarak adlandırılmıştır. Bu üç gruba ayrılan gökadaların detaylarını incelersek Spiral Gökadalar, deniz anasını anımsatır. Bu gökadalarda yaşlı yıldız sayısı oldukça azdır samanyoluda bu şekilde bir gökada olup güneş sistemini içerisinde barındırmaktadır. Şekilsiz Gökadalar, biçimleri bozuk olan yıldız topluluğudur ve karışık bir yapıları vardır. Genç ve yaşlı yıldızlar bir aradadırlar.

Gökada nedirEliptik Gökadaları inceleyecek olursak genelde küre ya da elips şeklindedirler genel olarak yaşlı yıldızları barındırırlar içlerinde az miktarda gaz bulunur. Gökadaları çıplak gözle göremeyiz hem oldukça büyük, hem de dünyadan çok fazla uzaktadırlar. Güneşte gökadanın bir parçasıdır, havanın açık olduğu bir gecede gökyüzüne baktığımızda uzun bir yıldız topluluğu görürüz bu gördüğümüz yıldız topluluğu samanyolu gökadası dediğimiz galaksidir.

Gökadada bulunan trilyonlarca yıldızlardan bazıları güneşten oldukça büyüktür. Dünyada gözlenebilir olan yüz milyardan daha fazla gökada olduğu düşünülmektedir ve genellikle birbirlerinden oldukça uzaktadırlar fakat dünyadan çok zor görülseler de, görülebildiklerinde topluluk olarak gözümüze çarpar. Günümüzde büyük çoğunluğu sarmal gökadalar oluşturur, sarmal gökadalar genel olarak yaşlı yıldızlardan meydana gelen bir çekirdekten oluşur. Bu gökadalar yıldızların oluşturmuş olduğu parlak kollarından dolayı bu adı almıştır.

Diğer yıldızlara oranla daha fazla açısal hızları vardır ve merkezinden dışarıya doğru spiral bir biçimde açılırlar. Gökadaların birbirine benzeyeni hemen hemen yok gibidir ve büyüklükleri değişkenlik göstermektedir. Dürbün ile bakıldığında bir gaz kütlesinden oluşmuş buluta benzerler, teleskopla bakıldığında ise ayrıca ayırt edilebilirler. Öncesinde rastgele bir biçimde yayıldıkları teorisi ileri sürülmüşse de bu teori çürütülerek her birinin belli bir hizası ve biçimi olduğu söylenilmektedir. Gökadalar şekillerine, büyüklüklerine, genç ve yaşlılıklarına göre gökyüzünde önemli bir yere sahip olup ve evrenin galaksileridir.

Merve Yumlu
Merve Yumlu
Mühendis olma yolunda bir öğrenci :) Mühendis Beyinler aracılığı ile araştırmalarımı sizler ile paylaşacağım.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?