Giyim üretim teknolojisi bölümü belli üniversitelerde açılmış olan 2 yıllık bir bölümdür. Genelde meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olan öğrencileri puansız geçişle, diğer düz liselerden ise YGS-1 puanı ile alan bir bölümdür. DGS ile çeşitli mühendislik dallarına geçerek 4 yıla tamamlanacak ve bu sayede daha büyük başarılar elde edilebilecek bölümdür. Burada giyim üretim teknolojisi bölümünden mezun olanların hangi çalışma şartlarıyla nerelerde çalıştıklarından bahsedeceğiz. Sonra da genel olarak giyim üretim teknolojisi bölümü maaşları hakkında bilgi vereceğiz.
Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü Mezunları Nerelerde Ne İş Yaparlar?
Öncelikle bu bölüm mezunları 2 yılda bir yapılan KPSS puanı ile atanarak ilgili meslek dallarında devlet memuru olarak çalışabilmektedirler. Ancak KPSS puanı oldukça yüksek ve atama sayısı ise sınırlıdır. Hatta o kadar az ki bazı yıllar bölümden atama bile yapılamamaktadır. Bu sebeple de bu bölüm mezunları ya işsiz kalmakta ya da özel sektörün ilgili alanlarında çalışarak kendilerine imkan ve fırsatlar oluşturacak işler yapmaktadırlar.
Özel sektörde çalışmakta olan giyim üretim teknolojisi bölümü mezunları tekstil ile ilgili her işte çalışabilecekleri gibi kendi işlerini, butiklerini ya da küçük mağazalarını açabilirler. Özel sektörde iş bulma imkanları sınırsızdır çünkü Türkiye’de tekstile verilen önem oldukça fazladır. Hazır giyim üzerine birçok mağazada tasarımcı olarak çalışabilir. Mağazada yükselerek daha iyi yerlere gelebilirler. Konfeksiyon ve giyim sanayiinde de çalışabilirler. Mağazaların yönetim ve tasarım departmanlarında rahatlıkla çalışabilirler. Yaptıkları işler şöyle sıralanabilir:
- Tasarım kalıplarını çizmek
- Kalıpları sergilemek
- Malzeme temin etmek
- Planlama yapmak
- Numuneleri diktirmek ve sunmak
Bölümün iş imkanları bu şekildedir. Görüldüğü gibi çalışma imkanları rahat ve işi severek yapan insanlar için bir zevktir. Eğer giyim ve tasarıma meraklıysanız zevkle okuyup zevkle çalışabileceğiniz ve başarıya ulaşabileceğiniz bir bölümdür.
Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Giyim Üretim Teknolojisi bölümünden mezun olanların daha önce de bahsettiğimiz gibi KPSS’ye girme şansları vardır. Eğer KPSS puanı ile atanırlar ise devletin ilgili kurumlarında devlet memuru olarak çalışabilmektedirler. Maaşlar buralarda 3200 ve 5400 arasında değişmektedir. Ancak giyim üretim teknolojisi bölümü maaşları özel sektörde daha iyi ve zamanla dolgunlaşmaktadır.
Maaşlar özel sektörde çalıştığınız kurumun iş saatlerine ve imkanlarına göre değişiklik göstermektedir. Ancak normal şartlarda bir kurumda çalışırsanız ilk başlayanlar için maaşlar 2800-7000 arası değişmekte ve zamanla ciddi anlamda yükselmektedir. Özellikle de 4 yıllık geçiş yaparak moda tasarımcısı ya da giyim mühendisi olanlar için iş imkanları ve maaşlar ciddi anlamda artmaktadır.
Konu ile ilgili diğer yazımız: giyim üretim teknolojisi bölümü