Giyilebilir teknoloji akıllı telefon buluşundan sonraki en büyük buluştur şüphesiz. Bu buluşla birlikte yapılabileceklerin sınırı ise neredeyse yok gibi. Dün yanın en çok aranan teknolojilerinden biri olan giyilebilir teknoloji ele, kola, bileklere ve yüze dahi uygulanabilmektedir.
Giyilebilir Teknoloji
Genel olarak giyilebilir teknoloji üstünüze giyebildiğiniz teknolojik aletlerin tümüne denir. Ancak bir ürüne giyilebilir teknolojik alet denmesi için o aletin akıllı sensörler ile akıllı telefonunuza bağlanarak bilgileri aktarması gerekir. Bu bilgiler fitness, kilo veya günlük işlerin yer aldığı bilgiler olabilir.
Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı
Giyilebilir teknoloji tasarımcılığı ise gelecekte dünyayı bekleyen yeni mesleklerin en başında geliyor. Teknolojik gelişmelerin hızla arttığı günümüzde tekstil sektörü de gözünü giyilebilir teknolojiye dikmiş durumda. Nanoteknoloji ile üretilen kumaşlarda koku, bakteri ve kir üretimi engelleniyor ve bu kumaşın üzerine dökülen bir cismi itme özelliği bulunuyor. Hatta birkaç yıl sonra üretilecek olan kumaşların yıkanmasına dahi gerek kalmayacağı söyleniyor.
Daha da geliştirilmesi beklenen bu kumaşların güneş enerjisini kullanarak kendiliğinden şekil değiştireceği, kişinin sağlık durumunu takip edeceği ve acil bir durumda sinyal verebileceği konuşuluyor.
Bu iletişim teknolojilerinin giyim ürünlerine uygulanması ile birlikte giyilebilir teknoloji tasarımcılığının çok gözde bir meslek olması bekleniyor. Moda dünyasının da bu teknolojiye ayak uydurmasıyla tekstil sektörünün önde gelen üreticileri birçok teknoloji firmasıyla iş birliği içinde çalışmaya çoktan başlamış durumda. Hatta bazı defilelerde bu ürünlerle görücüye de çıkılmıştır. Bazı üniversitelerde giyim üretim teknisyeni unvanıyla mezunların verildiği giyim üretim teknolojisi bölümleri de son yıllarda açılmış durumda. Giyilebilir teknoloji tasarımcılığının ise henüz bir bölümü olmamasına karşın birkaç yıl içinde üniversitelerde yerini alması bekleniyor.
Ve son olarak giyilebilir teknoloji pazarının 2018 yılındaki Pazar payının 53 milyar dolar olarak kaynaklardaki yerini aldığı görülüyor.