Giyilebilir elektronik son zamanların en ilgi çekici kavramlarından biri haline gelmiş durumda. Bu başlıkta fizyolojimizle uyumlu, hayatımızı kolaylaştıracak, kolay ve rahat taşınıp kullanılabilen elektronik sistemler ifade edilmektedir.
Gözlüğe takılan bilgisayar destekli kameralar, cep telefonlarıyla etkileşimli elektronik saatler, çantalara ve ayakkabılara yerleştirilen güneş panelleriyle şarj üreten cihazlar, bu sistemlerdendir.
Temel olarak bu cihazlar üzerinde ki algılayıcılarla veri toplayabiliyor ve bizlere basit veya gelişmiş bildirimde de bulunabiliyorlar. Bu cihazların üzerinde tasarlandığı işe göre bulunan algılayıcılar değişiklik gösterse de şu an popüler olan yaşam takip cihazları üzerinde jiroskop, ivme ölçer ve yer çekimi algılayıcısı gibi sensörler bulunabiliyor.Akıllı telefonlar gibi giyilebilir cihazlar da çevredeki her türlü durumu sensörlerinin izin verdiği ölçüde takip ediyorlar. Jiroskopla hangi eksende hareket ettiğimizi, ivme ölçer ve yer çekimi sensörüyle ne yöne doğru gittiğimizi, ışık sensörleriyle de nasıl bir ortamda bulunduğumuzu anlamaya çalışabilirler.
ABD’de bir üniversitede , öğretim elemanları için geliştirilen bir projede, öğretim elemanının taşıdığı kamera ile karşısında bulunan öğrencinin yüzünü bilgisayar sistemine aktarıyor. Böylece öğrencinin adı, ders durumu, kişisel özellikleri gibi birçok bilgi, kameranın yanında bulunan mini projeksiyon cihazı ile öğrencinin göğsüne yansıtılıyor. Konuşma ilerledikçe; öğretim elemanı bu bilgiler ışığında öğrenci ile iletişimini şekillendiriyor.
Sağlıkta Giyilebilir Elektronik
Günümüz teknolojisin de, giyilebilir elektroniğin en çok kullanıldığı alanlardan biri de sağlıktır.
Kayıp uzuvlar ve robotik uygulamalar için geliştirilen sensörler ve araçlar, yapay organlar gibi birçok cihaz üretilmektedir. Telefonlarla uyumlu elektronik kol saatleri sayesinde nabız, tansiyon, harcanan kalori gibi hasta bilgileri kayıt altına alınabilmekte ve tehlike oluşturacak durumlarda uyarı yapabilmektedir.
Silikon malzeme kullanılarak geliştirilen bir iplikle dokunan kumaşlar, giyilebilir elektronik gelişmelerinde, oldukça önemli bir kilometre taşı olma yolunda ilerlemektedir. Bu iplik kullanılarak üretilen kumaşlar, güneş enerjisini kullanarak elektrik enerjisi üretebiliyor. Gelecekte, güneş enerjisini kullanan ve elektronik çipler bulunduran kumaşları üzerimizde taşımamız ihtimaller arasındadır.
Aklımıza sözü edilen çipler ne işe yarayacak diye bir soru gelebilir. Örneğin; giydiğiniz bir ceketin bilgisayar veya cep telefonu olduğunu düşünebilirsiniz.